THE WACKY JUGS - WIRED, WILD AND WICKED

Het doet mij goed als ouwe bluesknakker weer eens een blues cd te recenseren, per slot van rekening was de blues na de R&R mijn tweede liefde, nog voor de jazz. De muziek die hier gemaakt wordt door De knotsgekke Kruiken of in beter Nederlands De Mafketels maar dan is het woord jug niet vertaald en dat speelt een belangrijke rol in de muziek van dit gezelschap. Want in 2010 besloten een drietal (Franse) muzikanten een trio te beginnen om de muziek van de fameuze Memphis Jugband en andere jugbands uit de jaren ’30 te doen herleven. Ondanks uitvoerig gegraaf op het net lijkt het erop dat dit hun eerste album is. De oorspronkelijke bezetting is ditmaal uitgebreid met twee personen en bovendien hebben ze hun akoestische status verlaten en is de stekker erin gegaan.

De groep bestaat op dit album uit Jack Titley, a.k.a. “Stillpot Jack” – zang, akoestische en elektrische mandoline en el. gitaar, Gurvan Leray, a.k.a “Super Bock”- mondharmonica, Jonathan Caserta a.k.a . “Sticky Stick Joey” op el. bas en contrabas en voor dit album Joseph Detailleur a.k.a. “Button Key Taylor”- accordeon en Rowen Berrou a.k.a ”Roy B.” op drums en percussie. Die zogenaamde artiestennamen zoals gebruikelijk in de blueswereld vgl. “Leadbelly”, “Howlin’Wolf”, “Muddy Waters”, “Memphis Slim” en diverse “Guitar Slim’s” waren indertijd een waar handelsmerk, maar bij de Wacky Jugs vind ik het wat overdreven, hoewel de fameuze band Canned Heat ook muzikanten had met een bijnaam zoals Bob “The Bear” Hite en Alan “Blind Owl“ Wilson.

Er zijn meer overeenkomsten tussen de Amerikaanse bluesband en dit Franse gezelschap, ook Canned Heat baseerde hun repertoire op veelal vooroorlogse bluesmuzikanten, en ooit begonnen ze als een jugband, hun naam was direct afgeleid van Canned Heat Blues van Tommy Johnson en the Wacky Jugs hebben een versie op het album staan van” Big Road Blues” van dezelfde Tommy Johnson, en dat was de inspiratiebron voor “Dark Road uit 1951 en het latere “On the road Again“van Floyd Jones en dat weer was de eerste hit voor Canned Heat. Voor zover het geschiedenisboekje. Het openingsnummer op dit album “On the road again” heeft daar niets mee van doen, het is een adaptatie van het origineel van The Memphis Jug Band. Er passeren diverse bluesklassiekers de revue zoals het bekende “Good Morning Little Schoolgirl” van Sonny Boy Williamson#1, later vaak gecoverd o.a. door The Yardbirds, Ten Years After en nog veel meer muzikanten.

“Milk Cow Blues” van Sleepy John Estes, niet te verwarren met dezelfde titel van Kokomo Arnold, Taj Mahal nam het op onder de titel ”Leaving Trunk” en Ry Cooder als “Ax Sweet Mama”. “Diving Duck Blues” ook van Sleepy John Estes en ook opgenomen door Taj Mahal op zijn eerste lp. Er staan ook minder bekende nummers op zoals “True Religion” van Leadbelly, het krijgt hier wel heel aparte uitvoering met overstuurde el. gitaar , accordeon en vooral uptempo. Dat enorme tempo zit ook in het nummer “Minglewood & Cypress Grove Blues” een combinatie van “Minglewood Blues“ van (Gus) Cannon’s Jug Stompers en “Cypress Grove Blues” van Skip James.

Van een geheel andere orde is vrolijke en relaxte versie van “Fourth Street Mess Around” van The Memphis Jug Band, het sfeertje zit dichtbij dat van The Lovin’Spoonfull in hun begindagen, luister naar What’s Shakin’op Electra. Op het eerder genoemde “Good morning little schoolgirl” is een stevig partijtje smoelschuiven te horen van Gurvan Leray, lekker ! De “Milk Cow Blues” raast voorbij als een sneltrein, weeral met uitstekend spel op de “Mississippi Horn”. Een van de leukste nummers is het lekker swingende “Come on in” van Washboard Sam met slappin’the bass in de beste Willie Dixon traditie. “Stop that thing” krijgt een supersnelle uitvoering met superieur drumwerk van Rowen Berrou, dolgedraaide rockabilly, benieuwd wat Sleepy John Estes zou vinden van deze uitvoering. Wat overigens opvalt is de buitengewoon gedreven en overtuigende zang van Jack Titley. Ja een bijzonder geslaagd album en hopelijk komen deze gasten ook eens noordwaarts opdat wij ze live kunnen zien en horen.

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : Musiques Têtues
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video