PROGRESS BAND – A STRING THAT PICKS UP EVERYTHING (EP)

‘Progress Band’ is een duo muzikanten uit Portland, Oregon dat opgericht werd in 2009 door zanger-gitarist Zarko Yuko en bassist Scott Kelly. Zarko was amper twee jaar toen hij al op klassieke gitaar leerde spelen, maar daar kwam een abrupt einde aan toen hij op 10-jarige leeftijd zijn linkerhand verloor in een wervelstormwind. Momenteel speelt hij met zijn kunstarm opnieuw op gitaar bij de ‘Progress Band’ waarvoor hij ook de rol van songschrijver op zich heeft genomen.

De muzikale stijlkeuze van het duo viel op experimentele donkere folk- en rockmuziek zoals ze op hun debuutplaat “Shadow In The Shape Of” speelden in 2013. Vorig jaar bracht Zarko onder de naam ‘Zarkoyuko’ nog een experimentele elektronica-plaat uit die “Kids These Days’ als titel kreeg. Maar nu is de tijd gekomen voor een tweede album van de ‘Progress Band’. De cd “A String That Picks Up Everything” is eerder een ep met zes nummers die in totaal 26 minuten duren.

Opvallend bij dit album is de vrij akoestische benadering van het duo in de songs. Voor het extra zangwerk op de nummers van deze plaat werd de assistentie ingeroepen van zanger Sven Poulsen die samen met Zarko Yuko een duet zingt in de openingstrack “A Stepping Stone On The Way To Somebody Else’s Plan”.

De sound van ‘Progress Band’ wordt in de vakpers wel eens vergeleken met de Californische folkrockband ‘Sun Kill Moon’ die singer-songwriter Mark Kozelek in 2002 oprichtte uit de as van de indierockgroep ‘Red House Painters’. We kunnen ons wel vinden in die vergelijking bij het horen van de nummers “I Became A Feather Of A Man” en “Three Years Ago”. Maar ons favoriete liedje op dit album is de afsluitende zesde track “I Know How It Starts”, ook weer een sobere en intimistische song die eigenlijk vrij kenmerkend is voor het gehele album “A String That Picks Up Everything”.

(valsam)
“On their second album ‘A String That Picks Up Everything”, the experimental indie folk duo ‘Progress Band’ keeps the sound lo-fi and rather acoustic in the six tracks on this record. The extra vocal support from Sven Poulsen to singer and guitarist Zarko Yuko enriches the songs and confirms the comparison of this band’s music with that from the Californian band ‘Sun Kill Moon’.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Progress Band
Info: Hemifran