BART RYAN – STARLIGHT AND TALL TALES

Midden jaren ’90 stortte de in Los Angeles geboren singer-songwriter Bart Ryan zich voor een aantal jaren op de bluesmuziek die hij vanuit Atlanta opnam en speelde. Maar de muzikale roots van deze artiest lagen nadien in Nashville en daar keerde hij dan ook terug naartoe om als virtuoos gitarist als sessiemuzikant te werken en met zijn eigen bluesrockliedjes verder aan een solocarrière te werken.

Voor de tien tracks op zijn nieuwste, vijfde album “Starlight And Tall Tales” focuste hij zich wat nadrukkelijker op intimistische songteksten en vlot in het gehoor liggende melodieën van de nummers. Dat was niet zo voor de hand liggend als het moge lijken want al die nieuwe nummers ontstonden tijdens de wervelwinden en tornado’s die over zijn woonplaats raasden en daarbij veel ravage hebben aangericht. Het gebeurde eveneens allemaal aan de vooravond van’s werelds grootste pandemie ooit: corona.

Blues- en soulinvloeden zijn ook nu nog terug te horen in heel wat van de songs op “Starlight And Tall Tales” zoals o.a. op het eerste nummer “Wanna Be” dat als eerste single uit het nieuwe album werd gereleased en ook op de video bij deze recensie te beluisteren is. De instrumentatie bij dit lied werd maximaal versterkt door de toevoeging van blazerswerk door Jeff Byrd en Steve Smartt, twee instrumentalisten die we later ook nog in enkele andere songs kunnen terughoren.

De knappe basintro bij de daaropvolgende song “I’d Be A Fool” wordt gespeeld door Ted Russell Kamp, een oude bekende van ‘Rootstime’ door zijn sympathie, zijn solocarrière en door zijn werk in de begeleidingsgroep van countryrocker Shooter Jennings.

Bart Ryan rekent in de bluesrocksong “Evil” af met de huidige politieke leider van zijn zo geliefde thuisland en wijst op de desastreuze gevolgen van diens knotsgekke beslissingen die tot de ondergang van ‘The American Dream’ kunnen leiden. Wat ons betreft horen de nummers “Walk Away” en “Nobody” bij het beste dat we op dit album aangeboden krijgen, niet alleen omwille van de fijne melodieën maar ook door het kwalitatieve zangwerk van Bart Ryan op deze ballads. Het bluesy liedje “Bring Out Your Joy” klasseren we daarna dan ook graag op de derde podiumplaats bij onze favoriete tracks op “Starlight And Tall Tales”, een fijn beluisterbare nieuwe plaat van Bart Ryan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video