ALIAS WAYNE – FIREBRAND (EP)

Vorige maand kon u hier een recensie lezen over het ep-tje “Faux Pas” van de Texaanse singer-songwriter ‘Alias Wayne’, het pseudoniem van Ranzel X Kendrick. Hij is een veelschrijver van liedjes en brengt daarom dan ook om de haverklap nieuwe platen uit onder zijn eigen naam zoals meest recentelijk een trilogie rond zijn thuisstaat Texas of onder zijn gekozen pseudoniem.

Daar is het nu alweer tijd voor want hij selecteerde zes nummers voor alweer een ep-tje dat nu onder de titel “Firebrand” als derde release van ‘Alias Wayne’ op de platenmarkt wordt gebracht, want voor “Faux Pas” was er ook al de eerste ep “Snafu” in 2019. De nieuwe cd begint met het nummer “Radiation Town”, een bluesy track in de stijl van Robert Cray over de klimaatverandering. Daarna volgt het ook al op een bluesmelodie gebrachte liedje “Joan Of Ottawa”.

Met opgewekt pianospel introduceert Ranzel X Kendrick de akoestische ballad “The Young & The Brave”, een ode aan de jonge milieuactivisten zoals de Zweedse Greta Thunberg. Er is zoals altijd heel wat variatie in songstijlen waar te nemen op platen van ‘Alias Wayne’ en daar vormt het door handgeklap begeleide en door een megafoon gezongen refreintje in het nummer “Fixin’ To Die Rag” geen uitzondering op. Dit is een coverversie van het originele anti-oorlogslied “I-Feel-Like-I’m-Fixin’-To-Die-Rag” uit 1966 van de Amerikaanse rockgroep ‘Country Joe And The Fish’.

Het kortdurende “Give Me My Freedom” vormt daarna een perfecte brug naar de slotsong van deze ep: “Real World”, een swingend ‘Americana’-nummer waarmee hij ons op realistische wijze terug met de voeten op de grond plaatst. Het is niet helemaal duidelijk of dit nummer wordt gezongen vanuit frustratie en ontgoocheling over de steeds terugkerende problemen in de wereld. Maar het illustreert alvast het engagement van deze Ranzel X Kendrick om songs te brengen die betekenisvol zijn en die de luisteraar confronteren met de realiteit en hem daarbij aan het nadenken probeert te zetten.

(valsam)

 

Artiest info
Website