CUP O’JOE – IN THE PARTING

Broers en zussen die samen in een groepje spelen komt wel vaker voor in de hedendaagse muziekwereld, denk maar aan bands als ‘The National’, ‘Cowboy Junkies’ en ‘The Magic Numbers’. Met het Noord-Ierse trio ‘Cup O’Joe’ (een ‘slang’-woord voor koffie) uit het graafschap County Armagh in de provincie Ulster krijgen we alweer een nieuw familiegroepje aangeboden.

Reuben Agnew zingt en speelt op gitaar, zijn broer Benjamin Agnew zingt en speelt op contrabas en hun zus Tabitha Agnew zingt ook en bespeelt de banjo en de gitaar in deze progressieve akoestische bluegrass- en folkformatie die hun sound nauwkeurig laat aansluiten bij hun traditionele Noord-Ierse roots. Al van tijdens hun prille tienerjaren spelen deze jonge twintigers samen en treden ze samen op in eigen land, maar ook in het Verenigde Koninkrijk en op het Europese vasteland.

Hun harmonieuze samenzang is hun typerende handelsmerk en dat is nu ook te horen in de tien liedjes die ze hebben opgenomen voor hun debuutalbum “In The Parting”. Voor de studio-opname van deze songs werden een aantal Ierse collega-instrumentalisten uitgenodigd zoals mandolinespeler David Benedict, fiddler Niall Murphy, elektrisch gitarist Dave Molloy, zangeres Eilidh Patterson en percussionisten Josh Clark en Glenn Chambers.

Negen van de tien nummers werden door ‘Cup O’Joe’ zelf gecomponeerd en enkele de albumtiteltrack “In The Parting” is een Ierse folktraditional. Op de video’s bij dit verhaal kunt u luisteren naar twee tracks uit deze plaat: “Run Run”, de enige song waarin een elektrische gitaar opduikt en het liefdesliedje “Till I Met You”. Hun sound klinkt zeer enthousiast, energiek en fris en ondanks het traditionele aspect aan hun muziek krijgen we toch heel frisse, moderne en hedendaagse liedjes te horen.

Bij de meest opvallende songs op dit album rekenen we het door Tabitha Agnew gezongen nummer “The Waiting Game” waarin banjo en fiddle harmonieus samen weerklinken, naast “Questions”, banjonummer “Seasons” en de ‘gypsy swing’-afsluiter “Can’t Sleep Without Caffeine”. “Pinley Green” is dan weer het enige volledig instrumentale bluegrass-nummer op de plaat. Fans van de muziek die wordt geproduceerd door folk- en bluegrass-bands als ‘Old Crow Medicine Show’, ‘Crooked Still’, ‘Nickel Creek’, ‘Chatham County Line’, ‘Hayseed Dixie’ of ‘Alison Krauss & Union Station’ zullen in het album “In The Parting” van ‘Cup O’Joe’ ongetwijfeld hun geliefde gading kunnen vinden. Dit familietrio is een verrijking voor het genre en zal dat in de volgende jaren nog meermaals komen bevestigen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video