BORROWED BOOKS – SHORTING OUT AND LONGING

Oorspronkelijk was de onlangs geformeerde Schotse formatie ‘Borrowed Books’ uit Edinburgh actief als punkrockgroep ‘The Cateran’ in de jaren ’90. Maar de laatste jaren transformeerde de band rond zanger en songschrijver Cam Fraser meer in de richting van folk, indie rock en countryrock. Minder luid dus maar daarom zeker niet minder mooi, zoals te horen is in de twaalf nummers die voor hun debuutalbum “Shorting Out And Longing” werden opgenomen.

Naast zanger-gitarist Cam Fraser wordt ‘Borrowed Books’ gevormd door gitarist Ray Neal, pianist Colin Sands, bassist Aly Barr en drummer Chris Archer. Ook de Amerikaanse gitarist Ray Neal heeft een rijk muzikaal verleden als lid van de ‘American College’-rockgroep ‘Miracle Legion’ uit New Haven, Connecticut. Samen met Cam Fraser is hij nu verantwoordelijk voor het componeren van de nummers die ‘Borrowed Books’ op deze eerste plaat heeft verzameld.

Daar zijn enkele melodieuze pareltjes bij zoals de twee songs die u op de video’s kunt horen: de melancholische ballad “Wooden Arm” en het hitgevoelige walsje “This House Will Hold”. Van punk is op dit album helemaal geen sprake meer en als het er al eens ietsjes ruiger aan toe gaat zoals in de nummers “Mountains In Ocean”, “Harbour Wall” met gastmuzikant Rueben Taylor op accordeon of “Selfish Act”, dan zouden we dit eerder als ‘powerpop’ kunnen catalogeren.

Maar het echt mooie werk wordt afgeleverd in de ballads waar melodie en kwalitatief zangwerk voorop staan. Songs als “Northerly”, topnummers “Altona” en “Comes Around” en de afsluitende pianoballad “Things Put Away” kunnen op onze volmondige goedkeuring rekenen. Zij zullen ongetwijfeld de toekomstige muzikale richting van ‘Borrowed Books’ gaan bepalen en dat is volgens ons een zeer terechte keuze van deze beloftevolle Schotse formatie.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Let There Be Numbers

video