SOUNDS LIKE KNOCKENGORROCH 2020 - VARIOUS ARTISTS

Knockengorroch Meadow is een rustig oord in de Carsphairn Hills in Kirkcudbrightshire in het district Dumfries en Galloway in het zuidwesten van Schotland. Sinds 1998 wordt er elk jaar in een natuurlijk amfitheater een groots openluchtfestival georganiseerd waar allerlei folkgroepen traditionele en nieuwe Keltische folk- en wereldmuziek presenteren. In het coronajaar 2020 moest de voor 21 tot 24 mei geplande 34e editie van dit ‘Knockengorroch World Ceilidh’-festival omwille van de vreselijke pandemie en de nationale lockdown echter uitgesteld worden en uiteindelijk zelfs verdaagd worden naar 2021.

Om de vele fans van het jaarlijkse festival en de muziek die er gebracht wordt een vorm van troost en compensatie te bieden besloot men om een dubbel-cd uit te brengen met nummers van twintig verschillende artiesten en groepen waarvan de meesten er dit jaar hadden moeten optreden. De titel van deze dubbelaar is “Sounds Like Knockengorroch 2020”. Het album bevat nummers die ook te zien waren tijdens het eerste digitale festival ‘Virtually Knockengorroch’ dat online werd uitgezonden tijdens de origineel geplande festivalperiode. Dat bleek toen een groot succes te worden en het initiatief kon op zeer veel positieve respons rekenen van het geïnteresseerde muziekminnende publiek.

Er zijn ook enkele nummers op dit compilatiealbum opgenomen die pas na de virtuele shows ontstonden zoals het door ‘Samson Sounds & Dandelion’ samen gebrachte “Good Karma” en het door Eilidh Ross & Ross Martin samen opgenomen nummer “Stoned Again”. Verder zijn er ook enkele songs van artiesten die nu al voor de line-up van het festival in 2021 werden gecontracteerd zoals o.a. Ewan McLennan die het nummer “Roll On” speciaal voor het festival heeft gecomponeerd en voor deze cd heeft opgenomen. Ook banjospeelster en folkzangeres Cera Impala heeft het nieuwe nummer “Nothing” speciaal voor deze release geschreven.

De meeste artiesten die op dit dubbelalbum een bijdrage hebben afgeleverd zijn bij ons wellicht niet zo gekend, maar misschien heeft u toch al ooit gehoord van de in 1995 opgerichte multi-etnische groep ‘Afro Celt Sound System’ die op de eerste video hun speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde nummer “Lockdown Gorroch Reel” brengen. De andere video bij deze recensie is een opname van de song “Keep Me” van het damesduo “Twelfth Day” uit Edinburgh en Glasgow.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: SOUNDS LIKE KNOCKENGORROCH 2020
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

TRACKLIST

Dodd Hill (CD 1):
1. Afro Celt Sound System – Lockdown Gorroch Reel
2. Samson Sounds & Dandelion – Good Karma
3. Mungos Hi Fi &. Marina P – Soma
4. Cera Impala – Nothing
5. Anima – Fireside Companion
6. Kaela Rowan – As I Roved Out
7. Morag Brown and Lewis Powell-Reid – Lost Hearts / The Orange Blossom
8. Holiday Club – Party Dragon
9. The Poozies – Fresh Blood
10. Dolphin Boy – NO END

The Deugh (CD 2)
1. Ewan McLennan – Roll On
2. Ceitidh Mac – Rhythm
3. Twelfth Day – Keep Me
4. Theo Bard – The Gift
5. Eilidh Shaw and Ross – Stoned Again
6. Macmaster / Hay – Hook
7. Moishe’s Bagel – Seven-Eleven
8. John Fairhurst – Up on the Hill
9. Shooglenifty – Black Dog
10. Awry – An t-Orceastrian

Artiest info
Website  
 

bandcamp

video