NICK EARLE – BREAKING NEW GROUND

 

In Canada behaalde het blues- en folkduo ‘Earle And Coffin’ in de voorbije jaren meerdere awards. Eén van de leden van dit teenagers-duo was de 20-jarige gitarist en singer-songwriter Nick Earle uit St. John’s, Newfoundland die nu een einde maakte aan zijn samenwerking met Joe Coffin. Hij is onlangs aan een ambitieus soloproject begonnen en hij illustreert dat nu met de release van zijn debuutplaat “Breaking New Ground”.

Dat album bestaat uit tien folk-, country- en rocknummers die de nog altijd piepjonge Nick Earle zelf heeft gecomponeerd met uitzondering van de liedjes “Back In Montreal”, “Only Wanted You” en “Never Say Goodbye” waarvoor hij extra support kreeg van collega-songschrijvers. En ook de enige coversong op de plaat is afkomstig van een andere succesvolle singer-songwriter: “Angel From Montgomery” is wellicht bij elke muziekkenner bekend als een song van de onvolprezen John Prine.

Voor de opname van “Breaking New Ground” kreeg gitarist Nick Earle in de studio instrumentale bijstand van drummer Dan George en vocale support van Jordan Coaker en Kirsten Rodden-Clarke oftewel het Canadese folkpopduo ‘Quote The Raven’ als backing vocalisten. De ballad “Only Wanted You” wordt bovendien als een duet gebracht door Nick Earle en mede-componiste Rachel Cousins.

Ook bij deze recensie hebben we ter kennismaking weer twee video’s toegevoegd van live gebrachte uitvoeringen van de albumtiteltrack “Breaking New Ground” en van de albumafsluiter “Not Ready To Let Go”. Enkele songs op deze plaat bevatten hier en daar subtiele elementen uit de blues- en de rockmuziek maar folk en country blijven doorgaans toch overheersen.

Deze Americana-sound bepaalt de sfeer in de tragere nummers “Back In Montreal”, “Lovers Turned Strangers”, “Angel From Montgomery” en “Only Wanted You”. De meer rockende geluiden duiken dan weer op in de tracks “Meet Me In The Middle”, het bluesy “Mess Of Me”, “This Time Around”, “Never Say Goodbye” en het dynamische “Not Ready To Let Go”. Op zijn nog zeer jonge leeftijd kan deze Nick Earle nog kiezen welke richting hij wil uitslaan voor zijn toekomstige muzikale carrière, maar als die zich ergens in de buurt van het op “Breaking New Ground” gepresenteerde materiaal zal bevinden, dan denken we dat het wel snor zal zitten voor deze getalenteerde Canadees.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: NICK EARLE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Citadel House Records

video