GERT - HET LIJKT WEL VREDE

Laat ik maar meteen beginnen met een bekentenis: ik ben een fan van mensen als de mij verder niet persoonlijk bekende Gert. Vermoedelijk kwam ik de man al wel eens tegen op een of andere betoging, maar kennen doen we elkaar niet. Dat belet nochtans niet dat ik me erg aangesproken voel door ’s mans “kleinpunk”, zoals hij het zelf noemt: een mix van punk en kleinkunst, met (korte) liedjes over dingen die ertoe doen. Op deze nieuwe EP staan acht van die kleine dingetjes, waarvan één instrumentale intro, die toegevoegd lijkt om erop te wijzen dat de band rond Gert nu ook accordeon in de rangen heeft. Die wordt bespeeld door de mij al even onbekende Ezra en ze voegt wel wat toe aan de klank van het gezelschap, die vroeger wel eens overtroefd te worden door de gitaar. Dat is nu veel meer in evenwicht en maakt de songs beluisterbaar van A tot Z.

Deze keer handelen de songs over de schijnbare vrede, met kernkoppen in Kleine-Brogel, over de manier waarop we de natuur naar de knoppen helpen (“Naar de Maan”) en “Mooie Dromen”, over de oppervlakkigheid van de Facebookgemeenschap, over de onbegrijpelijke opgang van de bruin-zwarte politieke partijen en de manier waarop onze huidige leiders met democratie omgaan (de titelsong en “Pek en Veren”). De slotsom en het uitgangspunt van Gert lijken nogal duidelijk: we worden aan alle kanten tegelijk gekl**t, maar we lijken er ons niet veel van aan te trekken, zodat er te weinig “Protest en Verzet” is en de aanhangers van de bruine koppelriem meer en meer laarzengeluiden kunnen produceren.

Sommigen zullen muziek als deze wellicht afdoen als ouderwets en naïef, ik denk dat ze meer en meer onontbeerlijk wordt in een wereld waarin de “pensée unique” van enkelingen die beweren de meerderheid te vertegenwoordigen, stilaan de enig hoorbare stem dreigt te worden. Van mijn kant zal je dus niet snel een negatief woord horen over muzikanten als Gert: zijn muziekjes zijn meer dan welgekomen druppeltjes tegengif in een wereld die met een rotvaart op z’n eigen ondergang afstevent. Er zijn in de loop der komende weken enkele tientallen presentatieconcertjes van deze bijzonder leuke EP: u moet maar eens even de bijgevoegde website-link aanklikken om de data te zien. Doén!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
   
 

video