MANDOKI SOULMATES – LIVING IN THE GAP / HUNGARIAN PICTURES

De muzikale geschiedenis van de Hongaarse muzikant László (Leslie) Mándoki uit Budapest gaat ver, héél ver terug in de tijd. In 1975 vluchtte hij weg van het communistische systeem in Hongarije naar München in Duitsland. Hij had in zijn thuisland 17 keer in de gevangenis gezeten nadat hij was opgepakt omwille van zijn politieke oppositie tijdens studentenbetogingen. In 1979 stond hij in Jerusalem op het podium van het Eurovisiesongfestival als de schreeuwlelijk die bij de Duitse discopopgroep ‘Dschinghis Kahn’ het gelijknamige nummer de Europese hitparades inzong. Ze behaalden een vierde plaats maar werden nadien wel de best verkopende single van het liedjesfestival.

Leslie Mandoki besloot echter een eigen muzikale weg in te slaan en opteerde eerst voor jazzrock bij de band ‘JAM’ om zich nadien toe te gaan leggen op het creëren en produceren van psychedelische rockmuziek waarin hij zich als drummer het best kon uitleven. Als producer vergaarde hij roem en erkenning door zijn werk voor Duitse en internationale artiesten zoals Peter Maffay, Phil Collins, Joshua Kadison, Lionel Richie en Jennifer Rush.

Al van bij zijn aankomst in het vluchtelingenkamp in München in 1975 zei hij dat hij ooit samen met zijn muzikale idolen wilde muziek maken, maar het duurde uiteindelijk tot 1991 vooraleer hij de gelegenheidsgroep ‘ManDoki Soulmates’ kon vormen. In de volgende jaren werden een twaalftal albums opgenomen met een indrukwekkende serie van gastmuzikanten, zowel bekende rockzangers als vooraanstaande instrumentalisten uit de jazz- en rockwereld.

Hier willen we het nu even hebben over de twee albums die gelijktijdig worden uitgebracht door de ‘ManDoki Soulmates’: “Living In The Gap” en “Hungarian Pictures” (zie bijgaande promovideo). Enkele Britse en Amerikaanse rockzangers die op de nummers van deze twee cd’s zangwerk verrichten zijn Ian Anderson van ‘Jethro Tull’, de betreurde Jack Bruce van ‘Cream’, John Helliwell van ‘Supertramp’, Bobby Kimball van ’Toto’, Chris Thompson van ‘Manfred Mann’s Earth Band’ en de Duitse rockzanger Peter Maffay. Voor het instrumentale werk bij de tracks zijn er bijdragen van o.a. jazz-iconen Al DiMeola op gitaar, blazers Randy Brecker op trompet en Ada Brecker op saxofoon en Mike Stern (ex-‘Blood, Sweat & Tears’) op gitaren. Daarnaast speelt R&B- en soulzanger Cory Henry op piano en orgel en jazz- en funkmuzikant Steve Bailey op de zessnarige basgitaar.

Op de tweede video kunt u kennismaken met de ‘ManDoki Soulmates’ via de song “Young Rebels”, de single die getrokken werd uit het album “Living In The Gap”. Andere hoogtepunten uit deze cd zijn de ballads “Turn The Wind”, “Where We Belong”, “Let The Music Show You The Way” en “Mother Europe”, naast het funky soulnummer “Wake Up” en het bijna 9 minuten durende jazzy slotnummer “I’m Not Your Enemy” dat door Leslie’s dochter Julia Mandoki wordt gezongen.

Het idee voor het album “Hungarian Pictures” waarin zou gewerkt worden rond de muziek van de Hongaarse componist Béla Bartók kwam er na een brainstorming met Greg Lake van ‘Emerson, Lake & Palmer’ en Jon Lord van ‘Deep Purple’ die beiden wilden meewerken aan het project maar helaas allebei veel te vroeg zijn overleden. “Hungarian Pictures” leunt veel meer aan bij de klassieke muziek zoals gecreëerd door componist Béla Bartók, maar is daardoor ook wel wat minder toegankelijk voor het grote publiek.

De opvallendste tracks op deze cd zijn “Utopia For Realists” dat gezongen wordt door ‘Cutting Crew’-frontman Nick Van Eede, het 19 minuten durende epos “Transylvanian Dances” dat is samengesteld uit 12 korte études die gebaseerd zijn op werken van Béla Bartók en de mooie slotballad “The Torch” met zangwerk van Leslie Mandoki, Nick Van Eede en Tony Carey. Deze twee albums lijken wel een belangrijk deel uit te maken van een levenswerk van Leslie Mandoki en al zijn muzikale vrienden die er een bijdrage hebben voor afgeleverd. Het is een project dat alle respect verdient en misschien wel tot de mooiste en indrukwekkendste psychedelische rockplaten van dit jaar gerekend mag worden.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Red Rock Production / Cleopatra Records

video