YYY – AQUADUNGEONAFTERDARK

Wat bezielt een muzikant om zijn creaties op te nemen en op plaat uit te brengen onder de naam ‘YYY’? Dat is nochtans wat de Amerikaanse singer-songwriter en producer Austin Carson uit Minneapolis, Minnesota heeft gedaan. Misschien is het te wijten aan het experimentele karakter van zijn popmuziek waarin hij allerlei klanken en samples tot een geheel mixt dat al bij al toch nog behoorlijk melodieus blijft klinken.

Hoe dat klinkt kunnen we nu horen in de tien nummers die hij als ‘YYY’ heeft opgenomen voor zijn officiële debuutplaat “Aquadungeonafterdark”, inderdaad alle woorden aan elkaar vastgeplakt en daardoor zeer moeilijk uitspreekbaar. Austin Carson heeft blijkbaar zo’n vier jaar aan de nummers voor deze plaat gewerkt, maar na een drastisch eliminatieproces tussen de vele songs die hij had gecomponeerd kwamen deze tien tracks uiteindelijk op de plaat terecht.

Hij werkt bij het componeren van zijn songs veel met elektronica en synthesizergeluiden die rondom zijn bas- en gitaarriffs gecreëerd worden. Het album opent met het wat mysterieuze “Aquadungeon” om daarna over te vloeien in een eerste gezongen popsong “Keep Of The Lawn” en het elektropopnummer “Youth In Asia Dept.”. Het op de video te beluisteren nummer “Cool World” is misschien wel de meest commerciële song op dit album, samen met wat later volgende ”UU” en “And The Swords Don’t Bend”.

Maar we kunnen het werk van ‘YYY’ niet echt in één bepaalde categorie onderbrengen want de songs “Waste”, “Belayted”, “I,philia” en de 7 en halve minuut durende afsluiter “Terra Incognita” variëren behoorlijk sterk qua uitvoering. ‘YYY’ oftewel Austin Carson gaat wellicht geen miljoenen exemplaren van “Aquadungeonafterdark” verkopen, maar dat is het finale lot van de meeste experimenterende muzikanten. Het was dan waarschijnlijk ook niet zijn voornaamste doel om een blits popidool te worden en bovenaan in de hitlijsten te kunnen staan, maar dit album is wel best aangenaam te beluisteren en een fijne debuutplaat voor deze jonge artiest uit de ‘Twin Cities’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video