RAY LEMA - ON ENTRE KO - ON SORT OK ( Hommage à Franco Luambo)

Zanger/pianist/organist Ray Lena (1946) geboren in de toenmalige Belgische kolonie Congo in een protestants gezin wilde een katholiek priester worden, hij werd daartoe naar een seminarie in Kinshasa gestuurd, daar leerde hij piano spelen en het orgel tijdens de mis. Inmiddels heeft hij een indrukwekkende muzikale carrière gemaakt, sinds 1982 heeft hij zo’n 25 albums opgenomen en een tiental stukken filmmuziek en 5 theater muziekstukken. Op dit album bewijst hij zijn liefde voor en brengt een eerbetoon aan zanger/gitarist Franco Luambo Makiadi (1938-1989), een beroemd Congolees musicus vooral bekend onder de naam Franco, meester van de rumbamuziek en ook van de latere soukous, in de jaren ’50 stichtte hij de band TP OK Jazz. (Tout Puissant Orchestre de Jazz). Vandaar de titel van dit album “on entre KO – on sort OK “.

“Onze muziek functioneert als een GPS, dat is het probleem van dit continent dat een hersenspoeling heeft ondergaan wat betreft onze afkomst, de jeugd droomt erover ergens heen te gaan maar ze weten niet waar ze vandaan zijn gekomen. Daarom is het belangrijk naar Franco te luisteren want zijn muziek is meer dan ooit actueel” aldus de tekst in het cd boekje. Ray Lema vindt het uitermate belangrijk om aan de nieuwe generatie het erfgoed mee te geven dat de identiteit van zijn land heeft bepaald. Ray Lema is de leider van het gezelschap, bovendien is hij te horen op piano en zang, de overigen zijn Ballou Canta (vcl), Fredy Massamba (vcl), Michel Alibo (bs), Rodriguez Vangama (gtr), Dharil Esso (drs), Irving Acao (ts), Gérald Bantsimba (tpt) en Bives Mbeki (tbn). Het album werd opgenomen tijdens een concert op het JazzKif Festival de Kinshasa in 2019.

De tekst en muziek van de meeste nummers zijn van Franco Lumabo Makiadi, “Ebale Ya Zaïre”en “Testament ya Bowulé” zijn van Simaro Lutumba en “Chérie Bondowé” van Mayaula Mayoni. De inhoud van de nummers wordt kort beschreven in het cd boekje, het varieert van de beschrijving van een traditioneel tribunaal over een zaak van hekserij tot het verhaal van een vrouw die prostituee werd nadat haar man haar had verlaten . Veel doet het er allemaal niet toe, belangrijk is de hoge mate van aanstekelijkheid van de muziek, het is een waar dansfeest op de bekende deinende klanken die zo typerend zijn voor de muziek van Franco. Priemende gitaarloopjes en een gedreven blaassectie, alle typerende swingende elementen zijn aanwezig, Franco liet generaties lang dansen op zijn Caribische ritmes die in de mode waren : rumba, merenque, salsa en son. Ray Lema heeft de hele wereld rond gereisd en met vele grootheden gespeeld, zoals Stewart Copeland van The Police, Joachim Kühn, Higelin,Kaurent de Wilde, Manu Dibangu e.v.a. Het heeft 33 jaar geduurd voordat hij een voet zette op zijn geboortegrond, waar de naam Zaïre weer was veranderd in Congo na de dood van dictator / moordenaar Mobutu, hij nam er het album “Nzimbu” op (2012). In 2019 keerde hij weer terug om dit eerbetoon aan Franco op te nemen.

Dit album is een absolute aanrader voor een ieder die de Afrikaanse muziek een warm hart toedraagt!

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : One Drop
Distr. : Other Directions Benelux

video