JESS JOCOY – SUCH A LONG WAY

Zangeres en songschrijfster Jess Jocoy groeide op in het kleine stadje Bonney Lake nabij Seattle in de Amerikaanse staat Washington, maar ze besefte al gauw dat ze voor het uitbouwen van een muzikale carrière moest verhuizen naar een oord waar het maken van muziek dagelijkse kost is. Ze verkoos derhalve om te verhuizen naar Nashville, Tennessee waar het creëren van country- en Americana-muziek bijna aan de lopende band gebeurt.

Jess Jocoy bracht er in 2018 haar eerste plaatje uit in de vorm van een ep die “New Hearts/Old Soul” als titel kreeg. Nu komt ze echter met een eerste volwaardige studioplaat op de proppen die in Nashville werd opgenomen en waarop ze elf eigen composities heeft verzameld. De titel van dit debuutalbum is “Such A Long Way” en dat is ongetwijfeld wat Jess Jocoy heeft afgelegd om tot deze eerste plaat te kunnen komen.

Het inspelen van al de te horen instrumenten gebeurde wel door enkele gevestigde namen in de muziekindustrie van Nashville. Zo horen we de virtuoze Will Kimbrough en Juan Solorzano voor het gitaarwerk zorgen en werden Michael Rinne voor het spelen op basgitaar en Rob Crowell voor piano en drums ingehuurd. De vrouwelijke backing vocals bij enkele songs werden verzorgd door Kristen Large.

De onderwerpen van de liedjes op “Such A Long Way” variëren van belevenissen uit haar persoonlijke leefwereld tot compleet verzonnen maar wel boeiende en soms intrigerende verhalen. Aan u om te achterhalen welk nummer tot welke categorie behoort. Wij tippen voor de persoonlijke verhalen op de liedjes “The Ballad Of Two Lovers”, countryballad “She Won’t Be Sad Anymore” en de twee nummers die u op de video’s kunt beluisteren: het schitterende “Aching To Feel Alive” en de al even mooie albumafsluiter “Hope (Such A Long Way)” die Jess Jocoy hier in een intieme akoestische live-uitvoering brengt.

Maar daarmee heeft u zeker nog niet alle klassenummers uit dit album opgelijst gekregen, want ook het zachtjes rockende “Somebody Somewhere”, het intimistische “Love Her Wild”, de openingstrack “Essential Crossroads” en het fragiele “Numb” zijn liedjes die er bij iedere echte muziekliefhheber als zoete broodjes in zullen gaan.

De plotse dood van haar vader in 2013 aan de gevolgen van longkanker hebben Jess Jocoy er toe aangezet om meer trieste liedjes te gaan schrijven. Hij was haar grootste fan maar heeft de doorbraak van zijn dochter niet meer kunnen meemaken. Anderzijds zou hij wellicht ontzettend fier zijn geweest op wat ze van haar eerste plaat heeft terechtgebracht, want laat het duidelijk zijn: “Such A Long Way” is een dijk van een plaat die Jess Jocoy voor vele jaren een vaste plaats zal bezorgen in de wereld van de betere country- en Americana-muziek.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video