CHRISTIAN KJELLVANDER – ABOUT LOVE AND LOVING AGAIN

Vooraleer de Zweedse folkzanger en songschrijver Christian Kjellvander aan zijn succesvolle solocarrière begon zong en speelde hij in de alt.countryformatie ‘Loosegoats’. Na het uitbrengen van drie studioalbums en één EP splitte de groep in 2001 en Christian besloot om het als soloartiest te proberen. Zijn eerste album “Songs From A Two-Room Chapel” werd in de zomer van 2002 meteen een internationaal succes en liet hem toe om een grote Europese tournee te maken voor volle concertzalen, naast het verzorgen van het voorprogramma voor de Zweedse rockgroep ‘The Cardigans’ van leadzangeres Nina Persson die in die periode in de hitlijsten scoorden met de singles “Lovefool”, “Erase/Rewind” en “My Favorite Game”.

Deze 44-jarige muzikant nam zijn negende soloplaat “About Love And Loving Again” in de lente van dit jaar op in de oude kerk van zijn desolaat gelegen woonplaats Österåker in de Zweedse regio Uppland. “Baptist Lodge (The Galaxy)”, de eerste song op deze nieuwe plaat, gaat over dit kerkje waar hij in het verleden heel wat van zijn liedjes heeft geschreven en gezongen. Het zeven songs tellende nieuwe album is de opvolger van de in 2018 uitgebrachte plaat “Wild Hxmans”.

Vijf van de sfeervolle nummers duren 7 minuten of meer en Christian Kjellvander speelde zelf op de meeste instrumenten die we in deze songs kunnen horen, daarbij vooral akoestisch en elektrisch gitaarwerk. Enkel zijn vriend Pelle Anderson speelde mee op piano en orgel en Per Nordmark zat achter het drumstel. Ook de na zijn scheiding opgedoken nieuwe partner, de Zweedse zangeres Frida Hyvönen, horen we even met subtiele backing vocals in het nummer “Cultural Spain”.

De zeer herkenbare diepe baritonstem van Christian Kjellvander kleurt ook nu weer elke song en de zware gemoedsgesteldheid, sombere en haast depressieve ondertoon, is ook telkens weer hoorbaar in de liedjes, vooral dan toch in de albumtiteltrack “About Love And Loving Again” die u op de tweede video in een live-uitvoering kunt beluisteren. De eerste video is een registratie van de albumafsluitende song “Process Of Pyoneers” die als eerste single uit dit album werd getrokken.

U weet uit de nieuwsberichten zeker wel hoe erg corona het land Zweden en zijn inwoners heeft getroffen en het vermoeden dat enkele songs tot stand zijn gekomen vanuit deze crisis tijdens zijn zelf opgelegde isolatieperiode is dan ook sterk aanwezig. Dat is zo o.a. in de liedjes “Trouble” (onze favoriete track uit deze cd) en het melancholische “No Grace”. Ook het nummer “Actually Country Gentle” behoort tot ons geprefereerde materiaal uit dit album.

“About Love And Loving Again” is opnieuw een zeer typisch Christian Kjellvander-album met uitsluitend diepgaande sfeervolle liedjes met mysterieuze songteksten zoals hij alleen ze kan brengen. De aanschaf van deze plaat is dan ook zeer aan te bevelen, maar als u momenteel met donkere gedachten mocht zitten, dan zouden wij toch willen aanraden om ze pas in betere tijden af te spelen.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
distr.: Sonic RendezVous

video