NEAL CASAL – FADE AWAY DIAMOND TIME (25th Anniversary Edition)

2 november 1968 was de datum waarop Neal Graeme Casal geboren werd in Denville, New Jersey. 26 augustus 2019 was de dag dat deze geweldige gitarist en singer-songwriter op amper 50-jarige leeftijd zelfmoord pleegde en ons troosteloos achterliet met alleen nog maar herinneringen aan hem en aan de prachtige muziek die hij tijdens zijn leven had gemaakt. Hij deed dat van 1988 tot 1993 als gitarist bij de Southern rockformatie ‘Blackfoot’ uit Jacksonville, Florida. Daarna maakte hij van 2005 tot 2009 deel uit van de groep ‘The Cardinals’, de begeleidingsband van singer-songwriter Ryan Adams.

Tussendoor zat hij sporadisch ook nog in andere bands zoals ‘Chris Robinson & The Brotherhood’, ‘Hard Working Americans’, ‘The Skiffle Players’, ‘Circles Around The Sun’, ‘Hazy Malaze’ en ‘GospelbeacH’, maar nog belangrijker was zijn solocarrière waarin hij in totaal tien soloalbums aan de wereld schonk. “Sweeten The Distance” uit 2011 was de laatste soloplaat in die lijst, maar wij gaan het hier vandaag hebben over zijn debuutalbum als soloartiest: “Fade Away Diamond Time” uit 1995. De aanleiding hiervoor is de re-release van dat prachtige album omwille van de 25e verjaardag van het oorspronkelijke uitbrengen van die twaalf nummers tellende eerste soloplaat van Neal Casal.

Die werd geproduceerd door zijn goede vriend Jim Scott, bekend van zijn latere producerswerk voor o.a. ‘Wilco’, Johnny Cash en Tom Petty. Op de gastenlijst der instrumentalisten in de studio stonden topmuzikanten zoals Don Heffington, drummer van ‘Lone Justice’ en bij o.a. Lowell George, Bob Dylan en Emmylou Harris. Er was eveneens Bob Glaub, bassist bij o.a. John Lennon, Jackson Browne, Warren Zevon en Linda Ronstadt en ook Greg Leisz, de bijna legendarische snarenvirtuoos en lap- en pedal steel-speler bij zowat iedereen uit de pop- en countrywereld. Ook Fooch Fischetti op pedal steel, John Ginty op Hammondorgel en piano en Angie McKenna als harmony vocaliste droegen hun steentje bij aan de mooie sound bij al deze liedjes. Zij bleven nadien gedurende vele jaren als trouwe vrienden samen met Neal Casal optreden en platen maken.

Hoewel “Fade Away Diamond Time” indertijd geen al te hoge verkoopcijfers kon realiseren dient het album 25 jaar later toch als een echte cultklassieker te worden beschouwen. Deze plaat werd opgenomen in de ‘Palacio Del Rio’-studio in Santa Ynez, Californië, een studio die werd gebouwd in een villa die ooit eigendom was van James Stewart en Dean Martin. Velen onder ons zullen in de sound van heel wat van de nummers op deze plaat sporen terugvinden van de muziek die we in de voorbije decennia leerden kennen via Jackson Browne, Neil Young en ‘The Eagles’. Melodieuze Southern rock, akoestische ballads, verhalende folksongs, countrymelodieën en heerlijke Americana-klanken.

Door de coronacrisis is er behoorlijk wat vertraging ontstaan voor het ambitieuze project “Highway Butterfly: The Songs Of Neal Casal”, een tribute-album dat zal worden opgenomen met liedjes uit de veertien studioalbums van zijn succesvolle carrière. Enkele gekende namen van artiesten die één van zijn songs als een eerbetoon op die plaat zullen brengen zijn Lucinda Williams, Steve Earle, Warren Haynes, ‘Hiss Golden Messenger’, ‘Vetiver’, Dori Freeman & Teddy Thompson en Shooter Jennings. Wij zullen u op deze ‘Rootstime’-pagina’s zeker op de hoogte houden als dit album uiteindelijk op de platenmarkt zal verschijnen.

(valsam)

 

 

TRACKLIST:
1. Day In The Sun
2. Maybe California (video 1)
3. Free To Go
4. Leaving Traces
5. Bird In Hand
6. These Days With You (video 2)
7. Cincinnati Motel
8. Feel No Pain
9. One Last Time
10. Open Ground
11. Detroit Or Buffalo
12. Sunday River

Artiest info
Website  
 

Label: Not Fade Away Recording Co.
distr.: Bertus

video