PHILIP SCOTT POLI – ONE SKY

Windsor is een meer dan 200.000 inwoners tellende stad in het zuidwesten van de Canadese provincie Ontario. Het was de thuishaven van singer-songwriter Philip Scott Poli die tussen allerlei muziekgenres opgroeide die zijn ouders, tantes, nonkels en grootouders speelden tijdens zijn kinderjaren. Gefascineerd door de kunst van het liedjesschrijven begon hij zich daar zelf op toe te leggen en hij zag al gauw dat hij er aanleg en talent voor had. Eerst maakte hij gedurende een periode van tien jaar als zanger deel uit van de formatie ‘The Fabulous Haircuts’ uit Toronto. Daarna ging hij over tot de volgende stap waarin hij zijn liedjes opnam en op plaat uitbracht. Tijdens de lockdown-periode trok hij zin home-studio in om er tien liedjes op te nemen voor zijn eerste soloplaat “One Sky”.

Daarvoor had hij een serie internationale instrumentalisten uitgenodigd die hun bijdrage allemaal 100% coronaproof bij hen thuis hebben opgenomen en digitaal doorgestuurd hebben naar Gladstone, Queensland waar Philip Scott Poli dezer dagen woont. Zo waren er instrumentale contributies van Caroline King uit Cleveland, Ohio op accordeon, Keith MacNeil uit Cape Breton Island, Canada op mandoline, Johnny McCullough en Stephen Maginnis uit Belfast, Noord-Ierland op piano en drums, Mark Evitts uit Nashville, Tennessee op strijkers en Dale Rivard uit Tilbury, Ontario, Canada op steelgitaar en dobro. Breagh MacNeil uit Tecumseh, Ontario zorgde voor mooie harmony vocals bij enkele songs.

Het bijzondere aan de songs die weerhouden werden voor “One Sky” is dat Philip Scott Poli ze telkens met een specifiek doel of voor een specifieke gelegenheid heeft geschreven. Enkele voorbeelden: de titeltrack is bedoeld als een liedje met de hoop voor iedereen om zo snel mogelijk terug naar het normale leven te kunnen gaan, “I’m Right Here” schreef hij op haar verzoek als cadeau voor de trouwdag van zijn dochter Elizabeth, “In My Father’s Heart” is een muzikaal eerbetoon aan zijn overleden vader Peter Cyril Poli en slotsong “The Story” componeerde hij in het ziekenhuis terwijl hij naar al de machines zat te staren die zijn zwaar zieke broer in leven probeerden te houden.

Omwille van die persoonlijke betrokkenheid zijn deze songs over liefde, verlies, hoop en verbinding een echt emotioneel document dat ieder van ons op één of andere manier zal kunnen aanspreken. Sommigen zullen elementen uit het werk van Neil Young terugvinden in songs als “I’m Right Here” en “The Story”, anderen meer de folkstijl van John Prine in nummers als “Dream Me Eagles” en “Iron Into Gold”. Nog anderen zullen beweren dat ze de countrysnik van Willie Nelson herkennen in de liedjes “Give Me Away”, “Already Want You” of “Where Do All The Hit Songs Go”. Dat maakt eigenlijk allemaal niet zo veel uit want per slot van rekening blijft “One Sky” gewoonweg een schitterende plaat van Philip Scott Poli voor iedereen met het hart op de juiste plaats.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

video