MICHAEL WARD WITH DOGS AND FISHES – BLIND SPOT

In December 2016 schreef ik op deze pagina’s een verhaal rond de release van de single “Mendacity” van de in het Amerikaanse San Francisco, Californië woonachtige singer-songwriter Michael Ward en zijn band ‘Dogs and Fishes’. In die song reageerde hij verontwaardigd over de wijze waarop Donald Trump zich in 2016 met leugens, onbeschoft taalgebruik, beschuldigingen en ‘fake news’ tot president van Amerika had laten verkiezen. Ik schreef toen: ‘welke schade deze ‘president elect’ aan zijn land, aan de democratie en aan de wereld gaat toebrengen zullen we angstvallig moeten afwachten, maar erg hoopvol ziet het er alvast niet uit’, een terechte vrees die in 2020 bewaarheid is geworden en die nog even actueel is met betrekking tot eventuele vier jaar extra presidentschap van ‘zijne hoogheid’.

Diezelfde op de bijgaande video te horen song “Mendacity” (‘leugenachtigheid’ in het Nederlands) staat nu vier jaar later opnieuw vooraan op de acht nummers tellende tracklijst van het nieuwe zelfgeproduceerde album “Blind Spot” van ‘Michael Ward With Dogs And Fishes’. Die ‘Dogs And Fishes’ zijn gitaristen Jeff Cleland, Drew Zingg en Fernando DeSanjines, bassist Chris Von Sneidern, drummer Prairie Prince en saxofonist Richard Howell. Zij begeleiden Michael Ward bij alle songs die zich vooral in het R&B-, country- en rockgenre situeren.

Voortbordurend op de ontkenning, de incompetentie en de oneerlijkheid die het dagelijkse leven in Amerika sinds vier jaar overheerst dankzij hun louter voor eigenbelang heersende president heeft Michael Ward deze nieuwe plaat rond het thema ‘perceptie’ opgebouwd, met als doel de gewone Amerikaan wakker te schudden en bewust te maken van het belang van zijn stem bij de volgende presidentsverkiezingen.

Michael Ward is zeker geen nieuwkomer in de wereld van muziek want hij woont en werkt als muzikant al sinds 1967 in de San Francisco Bay waar hij met ‘Hyde Street Studios’ ook over een eigen opnamestudio beschikt waar hij zijn albums dan ook opneemt. Hij maakte deel uit van meerdere lokale groepen die zich begaven in de wereld van de R&B-, country- en folkrockmuziek, de genres die hij ook nu nog frequenteert op zijn soloplaten zoals nu op “Blind Spot”, de opvolger van de eveneens met ‘Dogs And Fishes’ opgenomen albums “Weekends On The Wine Dark Sea” uit 2014 en debuutplaat “A Walk In The Park” uit 2008.

In vorige recensies maakten we al eens vergelijkingen tussen de muziek van Michael Ward met die van iemand als Bruce Hornsby en ook nu menen we weer dergelijke gelijkenissen te zien bij het horen van songs als “Blind Spot”, “The Double Down”, “World On A Plate” en het zachtjes rockende “Spit Begets The Pearl”. Anderzijds noteren we als onze favoriete tracks uit “Blind Spot” de twee nummers “Lighten My Load” en “Making The Monkey Stew” waarin het belang van het nieuwe bandlid Richard Howell en zijn uitstekende bijdragen op saxofoon duidelijk wordt gemaakt.

(valsam)
“Expanding his longtime accompanying band ‘Dogs And Fishes’ with guitarist Drew Zingg and saxophonist Richard Howell, the San Francisco based singer-songwriter and producer Michael Ward has now strongly enriched the arrangements and the instrumentation of his new songs that are appearing on their latest album ‘Blind Spot’.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hyde Street Records
Info: Hemifran

video