THE GOTHIC COWBOY – BARE BONES

 

De Amerikaanse country- en folkzanger en songschrijver Melvin Litton is wat we wel eens ‘een speciale gast’ plegen te noemen. Hij stelt zichzelf voor als ‘a creek-bank ghetto boy, a two legged child of the prairie’ die meer dan twee decennia gezongen heeft als frontman bij ‘The Border Band’. Van die groep kregen we in 2013 nog het uitstekende album “It’s A Short Life” voor het schrijven van een recensie toegestuurd.

Hij zwerfde jarenlang rond doorheen Amerika in Kansas, Louisiana, Nashville, New England en Colorado en hij trad ook regelmatig op in Canada. Hij ontdekte daarbij de roes die het nuttigen van alcoholische dranken teweeg kon brengen en begon sinds 2016 als soloartiest op te treden onder de naam ‘The Gothic Cowboy’ met enkel de akoestische gitaar in de begeleiding. Eind vorig jaar bracht hij samen met mandolinespeler Dan Hemreck (aka ‘Mando Dan’) het akoestische dubbelalbum “Between The Wars (Vol. I en Vol. II)” op de platenmarkt.

Wie dacht dat daarmee zijn liedje wel uitgezongen zou zijn zit duidelijk op een verkeerd spoor want wij kregen nu zijn nieuwe plaat toegestuurd. Dat is geen nieuw album maar het gaat wel degelijk om vier cd’s die gebundeld werden onder de naam “Bare Bones” en die elk een ander thema centraal stellen in de veertien songs die op elk van die vier cd’s te horen zijn. Die geselecteerde thema’s zijn ‘chance’, ‘folly’, ‘desire’ en ‘dream’.

Vier maal veertien tracks vormen dus in totaal 56 nummers die hij allemaal zelf van tekst en muziek heeft voorzien. Het gaat hier wel om liedjes die hij als prille twintiger en dertiger met enkel akoestische gitaar in de begeleiding op een draagbare cassetterecorder heeft opgenomen in 1978, 1979, 1981 en 1984. Hij herbeleeft nu voor “Bare Bones” op 70-jarige leeftijd dus zijn tienerjaren en de periode als jong volwassene in de vele songs die op deze vier cd’s te horen zijn.

Zijn door alcohol en roken aangetaste schorre stem tekent de doorleefdheid die ‘The Gothic Cowboy’ in zijn op fijne en minder leuke levenservaringen opgebouwde songs laat weerklinken. We moeten er hier ook wel bij vertellen dat het na een tijdje moeilijk wordt om het aandachtsniveau hoog te houden tijdens al deze vaak op monotone akoestische gitaarklanken gebrachte liedjes in de stijl van ‘good-old’ Leadbelly, een inspiratiebron uit de oude doos voor deze country- en folkartiest.

(valsam)
“Country and folk music singer-songwriter Melvin Litton aka ‘The Gothic Cowboy’ releases 4 cd’s, together forming his new album ‘Bare Bones’. Thereon he is telling stories about his fine and less good lifetime experiences in 56 self-composed songs, stories that are dating back to having been composed somewhere into the end of the 70’s and ‘80’s.“ – www.rootstime.be

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: THE GOTHIC COWBOY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

bandcamp

Info: Hemifran

video