FERRUCCIO SPINETTI - GIOVANNI CECCARELLI - MORE MORRICONE

 

Ennio Morricone (1928-2020) was de bekendste en succesvolste filmcomponist aller tijden, een slordige 550 films en televisie series voorzag hij van muziek die het ook vaak buiten de bioscoop goed deed. Iedereen kent wel de harmonica scene uit “Once upon a time in the West” van de muziek werden 10 miljoen exemplaren verkocht. Zijn muziek was ook in muziekkringen geliefd, muzikanten variërend van Willem Breuker tot Metallica maakten gebruik van zijn werk. Zo ook deze beide Italiaanse musici, Giovanni Ceccarelli is te horen op piano, Fender Rhodes, Wurlitzer, speelgoed piano, clavietta, synthesizer, alt- en sopraan recorder en jew harp en Ferruccio Spinetti speelt contrabas, el. bas, akoestische gitaar en bouzouki. Daarnaast is er nog zangeres Chrystel Wauter die tevens fluit op enkele nummers.

Alle nummers zijn geschreven door Ennio Morricone behalve “Nuovo Cinema Paradiso” het titelnummer zelf en “Tema d’Amore” beide geschreven door Ennio en Andrea Morricone (zijn zoon). De bekendste composities van Morricone worden hier vermeden, misschien min of meer bekendste film waar een nummer uit is gekozen is “Ciù La Testa” oftewel “A Fistful of Dynamite”, het gaat om “I Figli Morti” (De dode zonen) dat tweemaal wordt gespeeld als openingsnummer en als een korte finale. De muziek van Morricone heeft een enorme directe uitstralingskracht op de luisteraar en ook zonder de visuele beelden blijft die indruk aanwezig.

De muziek is melodieus met de nodige romantiek en met een enorme aantrekkingskracht die inderdaad ook zonder de filmbeelden volstrekt overeind blijft. De versies van Spinetti en Ceccarelli zijn zo mogelijk nog sterker en zeker subtieler dan de originele filmscores. Het is dus kortom genieten geblazen van de heerlijke spanningsvolle, soms romantische en anderszins emotionele muziek van deze fantastische componist. Bovendien is de vocale bijdrage van zangeres Chrystel Wautier uitermate overtuigend en haar gefluit is een spannende bijdrage aan het geluid. De 15 nummers zijn onderdeel van de volgende films en tv series : “Metti, una sera a cena”(1969),”Átame!”(1989) , “Le clan des Siciliens”(1969), Nuovo Cinema Paradiso”(1988), “Two mules for sister Sara”(1970), “Revolver”(1973), “Enquète sur un citoyen au dessus de tout soupcon”(1970), “Once upon a time in America”(1984), “La tarantula dal ventre nero”(1971), “Metello”(1970), “The Octopus”, tv serie, en de eerder genoemde film “Ciù la testa”. Een absolute aanrader aan de liefhebbers van Morricone maar ook anderen raad ik aan hier eens naar te gaan luisteren.

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : Bonsai Music
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video