MY DARLING CLEMENTINE with STEVE NIEVE – COUNTRY DARKNESS

 

Het Britse echtpaar Michael Weston King en Lou Dalgleish uit Birmingham vormt sinds 2010 het zingende duo ‘My Darling Clementine’. Beiden waren toen al tien jaar met elkaar getrouwd en hadden al een uitgebreid verleden in de muziekwereld: hij als frontman bij de Americana-formatie ‘The Good Sons’ met 4 albums en als soloartiest met 10 albums en zij als solozangeres met in de periode 1993 tot 2000 vier studioalbums op haar palmares.

Onder de naam ‘My Darling Clementine’ brachten ze sinds 2011 zes volwaardige country- en Americana-albums op de platenmarkt met “Still Testifying” in 2017 als laatste release. Daarna waren er in de periode van oktober 2019 tot oktober 2020 drie EP’s die onder de noemer “Country Darkness Vol. 1, 2 & 3” uitgebracht werden met op elke EP telkens vier coverversies van countryliedjes die vroeger geschreven werden door hun idool Elvis Costello.

Het zijn die twaalf songs die nu gebundeld werden tot een volwaardig album dat onder de titel “Country Darkness” op de markt verschijnt. Naast die 12 songs krijgen de fans als bonus met het nummer “Powerless” nog een uitstekende splinternieuwe song van ‘My Darling Clementine” cadeau. Voor dit project werkten ze samen met Steve Nieve die als sinds 1977 als toetsenist deel uitmaakt van ‘The Attractions’, de vaste begeleidingsgroep van Elvis Costello en daarnaast ook meespeelde in de formaties ‘The Imposters’ en ’Madness’.

Andere muzikanten die hebben bijgedragen aan de realisatie van dit album in de opnamestudio zijn bassist Colin Elliott, gitarist Shez Sheridan en drummer Dean Beresford. Dat is het trio dat altijd meespeelt op de platen en bij de live-optredens van de Britse singer-songwriter Richard Hawley. Verder zijn er ook nog de blazers Matt Holland en Martin Winning die eerder ook meespeelden op platen van Nick Lowe en Van Morrison.

Michael Weston King en Lou Dalgleish zingen als ‘My Darling Clementine’ op harmonieuze wijze samen en ze worden in de vakpers niet zelden vergeleken met legendarische country-duo’s zoals Porter Wagoner & Dolly Parton of George Jones & Tammy Wynette. Hoe dat dan wel klinkt kunt u beluisteren in de twee video’s die we aan dit verhaal hebben toegevoegd met de als nieuwe single uitgebrachte uptemposong “The Crooked Line” uit Costello’s album “Secret, Profane & Sugarcane” van 2009 en de wat minder bekende countryrocksong “Different Finger” uit zijn album “Trust” van 1981, een lied dat hij samen met Nashville’s countryster Jim Lauderdale schreef.

Andere exclusieve songs zijn “Heart Shaped Bruise” dat Costello schreef voor Emmylou Harris, het voor Loretta Lynn gecomponeerde “I Felt The Chill Before The Winter Came” en het met Paul McCartney geschreven liedje “That Day Is Done”. Tot slot veroorloven we ons om ook onze twee persoonlijke favoriete songs nog te vermelden: het uit het album “King Of America” getrokken nummer “Indoor Fireworks” dat later ook door Nick Lowe werd gecoverd en het prachtige “Stranger In The House” dat Elvis Costello als een duet had geschreven voor de in 1979 uitgebrachte plaat “My Very Special Guests” van George Jones, maar dat in oktober 1978 al te horen was op het album “Fool Around” van de Amerikaanse zangeres Rachel Sweet. Nu is al dit fraais dus ook allemaal te horen in een alweer schitterende versie door ‘My Darling Clementine’ op hun album “Country Darkness”.

(valsam)

 

 

TRACKLISTING

1. Either Side of The Same Town (from ‘The Delivery Man’)
2. I Lost You (from ‘National Ransom’)
3. I’ll Wear It Proudly (from ‘King Of America’)
4. Why Can’t A Man Stand Alone (from ‘All This Useless Beauty’)
5. The Crooked Line (from ‘Secret, Profane & Sugarcane’)
6. Heart Shaped Bruise (from ‘The Delivery Man’)
7. That Day Is Done (from Paul McCartney’s ‘Flowers In The Dirt’ and ‘I Couldn’t Hear Nobody Pray’ by ‘The Fairfield Four’)
8. Different Finger (from ‘Trust’)
9. I Felt The Chill Before The Winter Came (from ‘Secret, Profane & Sugarcane’)
10. Stranger In The House (from ‘Taking Liberties’)
11. Indoor Firework (from ‘King Of America’)
12. Too Soon To Know (from ‘Brutal Youth’)
13. Powerless (‘My Darling Clementine’-original)

Artiest info
Website  
 

Label: Fretsore Records – Continental Record Services

video