ERJA LYYTINEN – LOCKDOWN LIVE 2020 (CD/DVD)

 

 “In a difficult time, Erja wanted to give her fans the best and most concert-like experience possible…“

De Finse blues mama Erja Lyytinen is een charismatische (slide) gitariste en singer-songwriter, die in Kuopio in een muzikale omgeving opgroeide. Erja studeerde, na een klassieke muziekopleiding, in 2003 af aan de Sibelius Academie in Helsinki. Erja "The Finnish Slide Goddess" (aldus het Britse The Blues Magazine) debuteerde in 2002 met ‘Attention!’ en bracht ondertussen al zo’n dozijn studio en twee live albums uit. Haar 2014-album ‘The Sky is Crying’ is een tribute aan slide-icoon Elmore James (1918-1963) en verscheen net voor ze van een tweeling beviel.

In 2016 werd Erja genomineerd voor haar eerste live album, ‘Live in London’ (2015) en werd ze, tijdens de Finse Blues Awards, uitgeroepen tot “Artist of the Year”. Rootstime interviewde de sympathieke, goedlachse Erja voor het eerst in Peer tijdens het BRBF 2008, daarna in 2012 in Wespelaar tijdens Swing en in 2016 in Gent in het neogotische Monaserium PoortAckere Kloosterhotel, waar ze voor een concert in de blues club Missi Sippy, met haar Finse band overnachtte. In wat eeuwenlang een verborgen klooster was, gaf Erja toen een stukje van haar zelf prijs.

Sinds 2017, de release van haar tiende studioalbum ‘Stolen Hearts’, speelde Erja Lyytinen op de Tähdet-show van MTV Finland, won ze de felbegeerde “European Guitarist of the Year” prijs en, trad ze Oudejaarsavond op voor 80.000 mensen in haar geboortestad Helsinki. Ze deelde al het podium met legendes als Carlos Santana, Dan Aykroyd en Jennifer Batten, ondersteunde Sir Tom Jones en boekte jaarlijks al meer dan 100 headliner-shows in heel Europa.

‘Another World’ was de titel van haar laatste studio album, dat we hier voor Rootstime bespraken. Ze nam het op in verschillende studio’s en liet de tracks bewerken door de beste sound technici “all over the world”. De zelfgeschreven nummers werden o.a. in Austin, TX, gemixt door Chris Bell (The Eagles, Erykah Badu en Eric Johnson) en afgewerkt in de Grammy-winnende Lurssen Mastering Studio van Gavin Lurssen in Los Angeles. De opnames gebeurden met Tatu Back (bas), Ipe Laitinen (drums), Harri Taittonen (keys) en Abdissa Assefa (percussie). Gasten zijn gitariste Jennifer Batten en slide gitarist “cum laude”, Sonny Landreth. Toevallig zijn er parallellen tussen de huidige situatie waarin we ons bevinden, 'Another World’ en de recente plannen van de bekroonde artieste.

Erja kennende, laat ze zich in moeilijke dagen en als het even kan, ook niet door een virus vellen. Ze staat er op 06/11 opnieuw met een CD/DVD set, ‘Lockdown 2020 Live’. Het album legt -tijdens een wereldwijde COVID-19 pandemie- op briljante wijze een historisch moment vast, zoals het werd gefilmd en opgenomen. Erja Lyytinen zat midden in een van haar drukste periodes van haar carrière toen de pandemie toesloeg. Haar tour- en promotieactiviteiten voor dit jaar, werden getriggerd door een reeks spraakmakende prestaties in 2019. Ze werd door de krant Savon Sanomat bekroond met de prestigieuze “Savonmuan Hilima”, bracht haar eerste biografische boek uit met de titel “Blueskuningatar” (“Blues Queen”) en werd door de lezers van Guitar World erkend met een plaats in hun “30 beste bluesgitaristen ter wereld” poll.

Tijdens de lockdown brachten meerdere artiesten hun shows via livestreams op internet. Lyytinen vond dat ze haar fans “meer”, het best mogelijke en de meest concertachtige ervaring, moest geven. Erja trok op Moederdag naar haar geboorteplaats Kuopio om in de Bluesounds Studios een live-album op te nemen, dat ook -als een concert- gefilmd werd. Het concert werd via internet uitgezonden als onderdeel van een pay-per-view-evenement en vormt nu de basis van dit opmerkelijke studio-live-album ‘Lockdown Live 2000’. Stonden ook met Erja in de studio: bassist Tatu Back, toetsenist Miika Aukio & drummer Iiro Laitinen.

Deze live-opname werpt een terugblik op Lyytinen's lange en succesvolle carrière. En met zo'n enorme backcatalogus achter haar, was Erja letterlijk “verscheurd” bij het kiezen van de nummers die op haar setlist en het daaropvolgende concertalbum zouden staan.

“Don’t Let a Good Woman Down” is het nummer waarmee Erja de trossen losgooit en laat horen waarom haar de titel “Queen of the Slide Guitar” toekomt. Het nummer met de veelzeggende titel komt uit haar 2010-album ‘Voracious Love’ (“vraatzuchtige liefde”). Na de intro met een golf van overweldigende slides, rolt de rock groove als een wals uit de boxen. Ze lost dan het gaspedaal even voor “Cherry Overdrive”, één van de zes nummers uit haar laatste studio album ‘Another World’, dat hier -wat te verwachten was- de meeste aandacht krijgt. Uit welke albums de andere nummers komen heb ik vermeld in de tracklist hieronder. Een wulpse Erja en toetsenist Miika Aukio die hier ook nadrukkelijk aanwezig is, gooien ons hier een portie stevige prog-rock voor de voeten. In dit rustige maar alsnog zwaar nummer met in het midden een mooi melodieus intermezzo, komt ze met zwoele riffs erg stekelig, soms sensueel over. “Black Ocean” is een van drie nummers uit haar 2017-album, ‘Stolen Hearts’. Het repetitief riff werkt in het nummer verslavend, waarin Erja’s gitaar het tegen de bas van Tatu Back opneemt en Erja in een solo laat horen, dat zij de koningin is. In “Hard as Stone” klinkt Erja rauw maar eenzaam. Erg poppy, soms folky, is daarna het rustige “Torn”. Op het studio album kan je Erja in dit nummer ook eens op viool horen, waardoor het een van de betere, meer opvallende songs van het album wordt. Uit 2006 komt de titelsong “Dreamland Blues” (die ook op ‘Pilgrimage – Mississippi to Memphis’, met Aynsley Lister & Ian Parker uit 2006 te horen is). Zoals de titel het voorspelt, is het een dromerig melodieus blues nummer dat drijft op een aanstekelig riff. “Lover’s Novels” knipoogt met zijn funky melodie en tempo naar Stevie Wonderen “Another World”, de titeltrack, is een klassieke rockballade met geweldige orgel, waarbij we met gesloten ogen voluit kunnen genieten van het dromerige en melodieuze van dit nummer. Nog een track uit het album is “Snake in the Grass”, de opener. De pittige en soms wat funky blues rocker wordt met een snedige gitaar riff ingeleid. Na het funky intro gooit Erja alle slide remmen los in “Rocking Chair” en op  “Wedding Day”, een nummer over een overspelige bruid, verandert het tempo en is het dubbel genieten van Erja’s geweldige slide werk. Voor de afsluiter gaan we terug naar 2003, naar de titelsong “Wildflower”, die ze daar in Kuopio soulvol, ingetogen en fragiel -inclusief de boodschap van hoop en kracht- aflevert.

‘Lockdown Live 2020’ van Erja Lyytinen verschijnt vier maanden voor Erja's Britse tournee in februari 2021. Er zijn acht optredens gepland, vijf met de al even verrukkelijke Chantel McGregor…

Knap wat Erja Lyytinen op ‘Lockdown Live 2020’ live op een podium zonder publiek doet. Ze weet met haar band een geweldige show neer te zetten, die bij de fans absoluut zal overkomen en iedereen zal helpen door een moeilijke tijd te komen. 

Afsluitend blijft er nog het advies van Erja over: “Pak een kopje thee (The Blues Queen Tea!), leun achterover, ontspan en geniet, terwijl je live in concert naar “Another World” gebracht wordt…”.

“Great what Erja Lyytinen on 'Lockdown Live 2020' live on a stage does, without an audience. She knows how to put on a great show with her band, which the fans will undoubtedly love and will help everyone get through a difficult time…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

CD/DVD track list: 01. Don’t Let a Good Woman Down (07) – 02. Cherry Overdrive (11) – 03. Black Ocean (10) – 04. Hard as Stone (11) – 05. Torn (11) – 06. Dreamland Blues (05/04) – 07. Lover’s Novels (10) – 08. Another World (11) – 09. Snake in the Grass (11) – 10. Rocking Chair (10) – 11. Wedding Day (11) – 12. Wildflower (02) / All songs written by: Erja Lyytinen, or as [noted] © 2020 (#: refers to album in discography) | Album credits: Erja Lyytinen: Vocals, Guitars / Tatu Back: Bass, Backing Vocals / Miika Aukio: Keyboards, Backing Vocals / Iiro Laitinen – Drums

Discography ERJA LYYTINEN: Lockdown Live 2020 (CD/DVD) [2020] | (11) Another World [2020] | (10) Stolen Hearts [2017] | Live In London [2015] | (09) The Sky is Crying [2014] | (08) Forbidden Fruit [2013] | Songs from the Road (Ruf Records) (Live CD/DVD) [2012] | (07) Voracious Love [2010] | (06) Grip of the Blues [2008] | (05) Dreamland Blues [2006] | (04) Pilgrimage – Mississippi to Memphis, w/Aynsley Lister & Ian Parker [2006] | (03) It's a Blessing, w/Davide Floreno [2005] | (02) Wildflower [2003] | (01) Attention! [2002]

 

Artiest info
Website  
 

spotify

Label: Tuohi Records

video