JIM WHITE – MISFIT’S JUBILEE

De 63-jarige Amerikaanse gitarist en singer-songwriter Jim White is bij ‘Rootstime’ een graag geziene muzikant. Sinds zijn debuutalbum “Wrong-Eyed Jesus (The Mysterious Tale Of How I Shouted)” uit 1997 hebben we een aantal van zijn laatste albums op deze pagina’s aan u voorgesteld. Zo passeerden de cd “Transnormal Skiperoo” uit 2007, de EP “A Funny Little Cross To Bear” uit 2008 en zijn in 2017 uitgekomen laatste plaat “Waffles, Triangles & Jesus” de revue, telkens vergezeld van onze lovende commentaar op de muziek die hij op die platen bracht. Dat zal nu ook weer niet anders zijn voor de nieuwste plaat van de in Californië geboren maar later naar Pensacola in Florida verhuisde Michael Davis Pratt, de man die sinds enkele decennia schuil gaat achter de artiestennaam Jim White.

Het splinternieuwe album heet “Misfit’s Jubilee” en bestaat uit tien volledig zelf gecomponeerde nummers waarvan het op de eerste video te beluisteren “The Divided States Of America” dankzij de recente vuilgebekte verkiezingsstrijd zeer actueel lijkt te zijn. Was het niet de hier door Jim White bejubelde en net verkozen democratische ‘president elect’ Joe Biden die zelfs vandaag nog zei dat hij van de ‘divided states of America’ terug de ‘united states of America’ zou proberen te maken, iets wat ‘The (furious bad loser) Donald’ ongetwijfeld met alle middelen zal proberen te verhinderen.

De songs van Jim White duiken regelmatig op in tv-series en in films zoals onlangs nog in de zeer populaire televisieserie ‘Breaking Bad’ en in de aan ‘Breaking Bad’ gerelateerde misdaadfilm ‘El Camino’ uit 2019. Als prominent voorvechter van de werkende klasse gaat hij in sommige van zijn songs hevig tekeer tegen het establishment dat vooral uit eigenbelang dwaze politieke beslissingen neemt. Ook op deze plaat krijgen we maatschappijkritiek voorgeschoteld in songs zoals bij het op de tweede audiovideo te beluisteren nummer “Monkey In A Silo” of in “Where Would I Be?” en het naar werk van ‘eels’ knipogende “Smart Ass Reply”.

Het rockende “Wonders Never Cease”, indie folkrocksong en eerste single “Sum Of What We’ve Been”, het door pianoklanken begeleide “The Mystery Of You” en het donkere doch zeer grappige “Highway Of Lost Hats” en “Fighting My Ghosts Again” behoren tot het beste wat het album “Misfit’s Jubilee” te bieden heeft. Deze nieuwe plaat van multi-instrumentalist Jim White werd in de ‘Studio Caporal’ in Antwerpen opgenomen met een beperkte begeleidingsgroep, bestaande uit zijn drummende vriend Marlon Patton, de Belgische gitarist en banjospeler Geert Hellings en bassist-pianist en opnamestudio-eigenaar Nicolas Rombouts. Zo heeft ons landje toch maar weer een heel mooie bijdrage afgeleverd aan de realisatie van Jim White’s recentste album “Misfit’s Jubilee”.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Loose Records

video