DARRELL SCOTT – JAROSO

 

Op 18 november 2011 overleed de Amerikaanse countryzanger en songschrijver Wayne Scott na een zwaar verkeersongeval in Kentucky. Hij bracht zijn debuutplaat “This Weary Life” pas uit in 2005 toen hij al 70 jaar oud was. De producer van dat album was Darrell Scott, de derde van zijn vijf zonen. Het meest opvallende liedje op die plaat was “It’s The Whiskey That Eases The Pain”, een mooi duet van Wayne Scott met countrylegende Guy Clark.

Alle vijf zonen werden professionele muzikanten maar Darrell Scott was de meest succesvolle, zowel als zanger en als songschrijver voor andere countryartiesten. Zo componeerde hij hits voor o.a. ‘Dixie Chicks’, Patty Loveless, Travis Tritt, Garth Brooks, Tim McGraw en Faith Hill. Daarnaast speelde hij ook mee op allerlei albums van andere sterren zoals o.a. Steve Earle, Emmylou Harris, Guy Clark en Mary Gauthier en was hij in 2010 gedurende twee jaar als multi-instrumentalist lid van Robert Plant’s begeleidingsgroep ‘Band Of Joy’ en nadien ook nog eens twee jaar bij de ‘Zac Brown Band’.

Darrell bracht sinds zijn debuut als soloartiest in 1997 in totaal een twaalftal albums op de markt, sommige daarvan in een intensieve samenwerking met de bekende Amerikaanse country- en bluegrassmuzikant Tim O’Brien. Begin dit jaar verscheen het tribute-album “Darrell Scott Sings The Blues Of Hank Williams” van deze 61-jarige countryzanger, songschrijver, multi-instrumentalist en producer uit Nashville, Tennessee.

Hij weet ons nu alweer aangenaam te verrassen met nog een nieuwe plaat, zijnde het volledig live opgenomen album “Jaroso”. Jaroso is de naam van een Amerikaanse gemeenschap zonder rechtspersoonlijkheid die het allerlaatste plaatsje van Colorado is tegen de Mexicaanse grens. Het herbergt een sinds 1911 bestaande postkantoor in Costilla County. Jaroso is Spaans voor ‘wilgen’, naar de voor treurnis symbolisch staande bomen die er welig tieren in het desolate landschap.

De elf nummers op “Jaroso” werden allemaal live opgenomen in een nabij de grens met New Mexico staande voormalige katholieke kerk die door zijn vriend Mark Dudrow werd opgekocht en mooi werd gerestaureerd. Het door slechts enkele personen bijgewoonde optreden werd op een eenvoudige 4-sporenrecorder opgenomen met één microfoon voor de zang en één microfoon voor de instrumenten. Dat dit voor een heel bijzonder geluid heeft gezorgd hoeven we allicht niet te verduidelijken, maar u kunt het ook zelf waarnemen via de twee video’s bij dit verhaal. Het zijn de opnamen van de nummers “On Life’s Other Side” en “Evangelina”.

De instrumentale begeleiding bij de liedjes beperkt zich meestal tot een akoestische gitaar, maar we hoorden sporadisch ook heel even een banjo meespelen. Bij enkele tracks horen we het schaars aanwezige publiek zelfs zachtjes meezingen met Darrell Scott, o.a. het woord ‘hallelujah’ in het openingsnummer “There’s A Stone Around My Belly”. Er staan ook een aantal coverversies op dit album met het nummer “Saint Cecilia” van Mickey Newbury, naast de song “Evangelina” van Hoyt Axton, “’(Have You Ever Been Down To) Colorado” van Merle Haggard en banjoliedje “Who Carried You” van Malcolm Holcombe.

Bij de beste door Darrell Scott zelf gecomponeerde songs op deze plaat rekenen wij “No One Needs Angel”, “Fiddler Jones”, “The Hummingbird”, “On Life’s Other Side” en zijn 7 minuten durende muzikale eerbetoon aan de staat “Colorado”. Op de cd-versie van het album “Jaroso” staat ook een bonustrack met de folktraditional “A Satisfied Mind”, een ontzettend vaak gecoverd liedje uit 1955 van fiddler Joe ‘Red’ Hayes en Jack Rhodes. Deze versie werd live opgenomen tijdens een tournee met Robert Plant’s ‘Band Of Joy’ en Patty Griffin en Buddy Miller zingen er op mee met Robert Plant en Darrell Scott. Wij zijn normaliter niet zo’n grote fans van live opgenomen platen, maar “Jaroso” van Darrell Scott vormt daarop gelukkig maar een terechte uitzondering.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Full Light Records

video