NORRIE MACIVER AND THE GLASGOW BARONS – SONGS OF GOVAN OLD

Ik heb het zelf ook moeten opzoeken en kwam zo te weten dat Govan een piepklein district is met een kleine 6000 inwoners dat zich in het zuidwesten van de Schotse stad Glasgow bevindt. Het industriële leven concentreerde er zich in de 18e en 19e eeuw rond scheepsbouw, koolmijnen en textielfabrieken. Het is duidelijk dat er in die tijden ook veel volksliederen werden gezongen en een door dirigent Paul MacAlindin opgerichte lokaal orkest ‘The Glasgow Barons’ houdt deze traditie en het muzikale erfgoed van de regio al sinds 2017 in ere.

Voor de opname van dertien in traditionele Schotse en Keltische stijl gecomponeerde folkliedjes op het debuutalbum “Songs Of Govan Old” zochten ‘The Glasgow Barons’ contact met de Schotse singer-songwriter Norrie MacIver, sinds 2016 de zingende frontman van de Schots-Keltische folkformatie ‘Skipinnish’. In de voornamelijk door hem geschreven songs wordt een eerbetoon gebracht aan de gewone werkende klasse, anonieme mensen die allemaal keihard moesten werken in de lokale scheepsbouw, maar ook aan enkele lokale helden.

Zij worden in zo’n song centraal geplaatst zoals Mary Barbour, een voormalige burgerofficier van Govan die als activiste opkwam voor de burgerrechten van de lokale werklui. Zij werd hier vol lof bezongen in het nummer “Mary”. De openingstrack “Lizzie” gaat dan weer over Lizzie Robinson, de eerste vrouw die in 1917 een OBE (‘Order Of The British Empire’) kreeg van de toenmalige Britse koning George V voor haar inzet in Cardonald, een burgstad nabij Govan. Ook filantropiste Isabella Elder krijgt in het lied “Lady Elder” de nodige eerbetuigingen voor haar promotie van het onderwijs en de welvaart voor de bewoners van Govan die ze destijds ook een bibliotheek heeft geschonken.

In het nummer “Soldier Boy” krijgt de uit Govan afkomstige jonge soldaat Lawrence Nealis een muzikaal eerbetoon voor zijn onbaatzuchtige inzet tijdens de Eerste Wereldoorlog waar hij in 1915 werd doodgeschoten toen hij waterflessen voor zijn collega-soldaten aan het vullen was. Ook de historische connectie tussen Glasgow en de ‘Highlanders’ die er als politie- en brandweermannen aan de slag waren wordt bezongen in het in het Keltisch gezongen nummer “Latha Na Fèille” waarmee deze plaat wordt afgesloten.

Drie songs op het album zijn op muziek gezette gedichten van twee dichters uit Govan: “A Flea In The Lug” en “Neilsen And His Bride” van John Murray en het door Bass Kennedy geschreven gedicht “The Clyde”. De tien andere nummers werden allemaal door de van het Schotse eiland ‘Isle Of Lewis’ afkomstige Norrie MacIver geschreven en gezongen met de muzikale begeleiding van het orkest ‘The Glasgow Barons’, bestaande uit violisten Seonaid Aitken en Katrina Lee, altvioliste Patsy Reid, celliste Alice Allen en contrabassist Ben Burnley. Het is volgens ons een zeer geslaagde samenwerking zoals te horen is op dit album “Songs Of Govan Old” dat eigenlijk een snelle navolging verdient.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website