JUANITA STEIN – SNAPSHOT

De Stein-familie met hun roots in Sydney, Australië maar sinds enkele jaren muzikaal opererend vanuit Engeland, bestaat uitsluitend uit creatieve leden. Vader Peter was een gerespecteerde songschrijver en muzikant, moeder Linda was een bekende actrice en dan waren er ook de kinderen. De oudste was Juanita die een goede zangeres is en eerst van 1999 tot 2003 in de door de Stein-kinderen opgerichte folkgroep ‘Waikiki’ en daarna in de indie rockformatie ‘Howling Bells’ voor de leadzang zorgde naast haar jongere musicerende tweelingbroers Joel en Ari Stein.

Juanita Stein behaalde eerst een universitair diploma in literatuur in Sydney vooraleer ze zich ging toeleggen op het schrijven en zingen van eigen indie rocksongs in Brighton nabij Londen. Haar zangwerk bij ‘Howling Bells’ viel stil toen de band in 2014 besloot om er mee op te houden. Van ‘Howlings Bells’ verschenen in totaal vier albums: in 2006 een gelijknamige debuutplaat, gevolgd door de albums “Radio Wars” uit 2009, “The Loudest Engine” uit 2011 en “Heartstrings” uit 2014.

Dus lag de weg open om aan een solocarrière te beginnen want Juanita Stein wilde het na de geboorte van haar dochter in 2012 en het stopzetten van ‘Howling Bells’ toch ook eens alleen proberen en ze bracht in 2017 haar solodebuutplaat “America” uit. Amper één jaartje daarna volgde een tweede soloplaat met “Until The Lights Fade”. En nu komt ze op de proppen met de release van haar tien songs tellende derde album “Snapshot”.

Geïnspireerd door haar favoriete groep aller tijden ‘Nirvana’ en door collega-zangeressen als Björk, Françoise Hardy, Siouxsie Sioux en Kate Bush laat ze op “Snapshot” horen dat ze zelf ook een topzangeres en songschrijfster is. Alle nummers werden door haar alleen gecomponeerd, maar broer Joel is ook nu weer prominent aanwezig als leadgitarist, naast bassist Jimi Wheelwright, drummer Evan Jenkins en toetsenist Ben Hillier die ook de rol van albumproducer op zich nam. Gastmuzikant Nick Pynn speelde daarenboven mee op dulcimer bij twee tracks en op viool bij drie andere nummers.

Juanita draagt haar derde soloalbum op aan haar in 2019 aan acute leukemie overleden vader en muzikale inspiratiebron Peter Stein. Dat onverwachte overlijden en het grote verdriet dat daarbij kwam kijken sijpelt door in enkele songs op “Snapshot” zoals bij de albumtiteltrack en bij de nummers “Reckoning”, “From Peace” en “Hey Mama” (zie 2e video). In de bluesy song “L.O.T.F.” die als single werd uitgebracht brengt zij een muzikale ode aan haar mooie en gemiste thuisland Australië waar ze een heel gelukkige en zorgeloze kindertijd heeft doorgebracht.

We hebben haar stem in het verleden al eens vergeleken met die van ‘Mazzy Star’-zangeres Hope Sandoval en die gelijkenis duikt ook nu weer op bij het horen van dromerige en melancholische liedjes zoals openingstrack “1, 2, 3, 4, 5, 6”, countryrocksong “Lucky”, “Reckoning” en het op de eerste video te horen nummer “The Mavericks”. In de albumafsluitende song “In The End” vertelt Juanita Stein dat we het lot maar best allemaal kunnen aanvaarden en dat we vroeg of laat allemaal wel ooit afscheid van een geliefd iemand zullen moeten nemen.

“Snapshot” is een heel mooie plaat over verdriet en pijn maar ook over liefde, bewondering en respect. De wijze waarop Juanita Stein deze rollercoaster van gevoelens in tien liedjesteksten heeft vertaald is indrukwekkend en dwingt ook ons grootste respect voor haar werk af. ‘Live goes on’ is de conclusie en daarom hopen we meer over haar ervaringen daaromtrent in een volgende plaat te mogen vernemen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nude Record

video