THOMAS MARRIOTT - TRUMPET SHIP

Trompettist Thomas Marriott (Seattle, 1975) werkte met het Tito Puente Orch. , het Chico O’Farrell Orch. en de Maynard Ferguson’s Big Bop Nouveau Band. Dit is inmiddels zijn 12e album onder eigen naam, Marriott en pianist Orrin Keepnews uit Philadelphia zijn al lang bevriend en spelen regelmatig in elkaars groepen, zo is hij ook aanwezig op dit album opgenomen in 2016 in Seattle, inmiddels is Orrin pianist in het beroemde trio The Bad Plus.

Andere medespelers zijn Luques Curtis op contrabas en Mark Whitfield Jr. op drums. Voor Thomas was jazz altijd een familie gebeuren, toen hij opgroeide in Seattle in de jaren ’80 nam zijn oom hem en zijn broer altijd “blindfold tests” af om de spelers te herkennen op het oor. Zijn vader, een grote jazz fan, had een enorme collectie vinyl dus de keuze was groot. Thomas wijdde zijn vorige album “Romance Language” aan zijn vader David Sr. die in 2018 overleed, dit nieuwe album is een eerbetoon aan twee andere leden van zijn familie die binnen een paar maanden na zijn vader overleden : Oom Paul, voor wie het nummer “Funny Uncle” is bedoeld en ook voor “Uncle Jer” Reeves, de beste vriend van zijn vader.

De drie waren een echt team, opgroeien als een jazz fan in een familie van liefhebbers was een zegen “To really know the music and musicians, that’s the best way” aldus Thomas in de hoestekst. Vijf nummers zijn geschreven door Thomas, “All the things you are” van Jerome Kern krijgt hier een geheel eigen interpretatie. De sfeer van de meeste nummers is die van de jaren ’60 jazz, zo ook “General Assembly” van Wayne Shorter, het titelnummer “Trumpet Ship” van altsaxofonist Sonny Simmons daarentegen is meer avant-garde.

Datzelfde kan gezegd worden van “Funny Uncle” een echt free-jazz duet van Thomas en Orrin, in tegenspraak tot de titel gaat dit nummer over de pijn en gekwetstheid die schuilgaan achter zogenaamd gelukkige façade van mensen die “funny” zijn, vergelijk het maar met de humor van Lenny Bruce (hoestekst). Een vrolijk einde is er met “Song for Samuel” opgedragen aan zijn 9-jarige zoon. Een album met uiterst aanstekelijke jazzmuziek van doorgewinterde muzikanten met glansrollen voor Orrin en Thomas.

Jan van Leersum.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Origin Rec.
Distr. : New Arts Int.

video