FOLK GALORE, HIGHLIGHTS 2020 - VARIOUS ARTISTS

Hij is van geen kleintje vervaard, Christian Pliefke: hij is de man die zowat in zijn eentje de folkmuziek uit Noord-Europa uit het maquis haalde en bereikbaar maakte voor liefhebbers wereldwijd, maar toch vooral in West-Europa. Daarvan kon u de voorbije jaren meermaals getuige zijn, want de CD’s, die via zijn platenlabels CPL Music en Nordic Notes het daglicht zagen, worden in deze kolommen steevast besproken en vaak nog in erg lovende bewoordingen. Dat laatste heeft dan weer te maken met de kwaliteit van wat er geboden wordt: Pliefke heeft oren aan zijn kop, zoveel is zeker en hij moet over een heel knap uitgebouwd informantennetwerk beschikken, want hij is werkelijk overal zeer snel bij. Een mens zou dan een beetje op zijn lauweren kunnen gaan rusten en een beetje tevreden gaan terugblikken, maar zo zit Pliefke kennelijk niet in mekaar.

Bijna tegen beter weten in en in een tijd dat fysieke, gedrukte magazines overal ter wereld stevige verliescijfers noteren, besliste hij met een muziekmagazine te starten -van Corona was er nog geen sprake, want anders had hij misschien van zijn plan afgezien- en bedacht hij “Folk Galore”, een blad, waarin artikels over en interviews met de artiesten staan, van wie Pliefke de muziek is gaan uitgeven. Zo’n magazine heeft een drietal voordelen: artiesten kunnen er naambekendheid mee verwerven, Pliefke krijgt de kans zijn producties in de kijker te stellen en geïnteresseerde muziekliefhebbers krijgen een mooi overzicht van wat er allemaal voorhanden is of komt.

Dat is op zich al een heel fijn uitgangspunt en daar komt nu, middels deze overzichts-CD, die een heel toepasselijke ondertitel meekreeg, nog een argument bovenop, want deze CD doet helemaal wat je van compilaties als deze mag verwachten: de luisteraar ertoe aanzetten op zoek te gaan naar het volle werk van de artiesten, die in het overzicht opgenomen zijn. Voor de prijs hoef je ’t alvast niet te laten: deze CD kost niet eens vier euro en je krijgt er bijna 80 minuten muziek voor terug, verdeeld over 18 nummers.

Wie hier allemaal opstaan? Nogal wat namen, die hier in de voorbije maanden enthousiast begroet werden: Vilda, Okra Playground -hun “Kuun Ajo” blijft één van onze all time favourites-, Anne Mari Kivimaki, Auli & Albin Paulus, van wie we mochten merken dat hun “Alermlied Huidirido” het op onze Boombals erg goed doet, Tautumeitas, die sowieso tot onze persoonlijke favorieten uitgegroeid zijn, de engelenstemmen van Sen Svaja, Svjata Vatra en Vedan Kolod, die op het punt staan het helemaal te gaan maken. Dat zijn de meest bekende namen, wat betekent dat er nog een tiental andere artiesten vertegenwoordigd zijn, die ons benieuwd maken en waar we vanaf nu actief naar op zoek gaan. Samenvatting: een knappe compilatie als gezel van een zinvol tijdschrift. Twee-in-één dus. De poort naar de Nordic Folk is bij deze weer een beetje meer opengezet!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: CPL-Musicgroup