MATS EILERTSEN TRIO & TRIO MEDIAEVAL - MEMORABILIA

De muziek op dit album past perfect in deze tijd, het vooral gedragen karakter stemt overeen met de donkere sluier die ligt over het hedendaagse leven onder de invloed van Covid 19 en het klimaatdrama dat zich aftekent en vooral de apathie die leeft onder de mensheid alsof ze niet beseffen dat ze zonder ingrijpen ten gronde zullen gaan. Ik ben nogal ambivalent over dit album, enerzijds is er sprake van indrukwekkende muziek die enorm tot de verbeelding spreekt en zeker leidt tot een vorm van contemplatie, maar het album bevat ook een aantal puur christelijke gezangen zoals Kyrie Eleison, Sanctus, Agnus Dei en Gloria. Dat zorgt ervoor dat ik dit album niet onbevooroordeeld kan beoordelen en niet alleen omdat ik niet gelovig ben, maar omdat zoiets zijn plaats heeft op een album met spirituals of gospels, maar hier snap ik de combinatie niet van een jazztrio met een trio met puur religieus gezang.

Ik heb bassist/componist Mats Eilertsen (Trondheim, 1975) eerder gerecenseerd en niet negatief, maar dit album had een indrukwekkende verklaring kunnen zijn, maar de platgetreden paden van de psalmen maken dit voor mij onverteerbaar. Het Mats Eilertsen Trio bestaat uit Harmen Fraanje op piano, Thomas Stronen op drums en percussie en Mats Eilertsen op contrabas. Het Trio Mediaeval omvat drie zangeressen te weten Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth en Jorunn Lovise Husan. Nogmaals zonder de psalmen was dit een behoorlijk indrukwekkend album geweest. De gedichten “Stilheten”, “Hjertet”,”Som da du”,”Minutter”,”Fotografiet”en “Snofnuggene” van Tor Ulven worden ook gezongen door het Trio Mediaeval en dat gebeurt op indrukwekkende wijze, het gebeurt allemaal in het Noors, maar gelukkig is de tekst ook in het Engels aanwezig in het cd boekje.

Om een voorbeeld van de tekst te geven “Fotografiet” gaat over het volgende “Those who could have tol dus who that photograph of her portrays, have themselves become old photographs that no one knows who was”. Niet gering. Er staan ook instrumentale stukken op dit album met de titels “Memorabilia I ,II, III,IV , V “ en “Swedenborg”, hier is het genieten van het ragfijne en subtiele pianospel van de Nederlander Harmen Fraanje. Het blijft helaas een ambivalent verhaal.

Jan van Leersum

 Artiest info
MATS EILERTSEN TRIO  
 

Label : NXN Recordings / Naxos Norway
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video