US RAILS - LAST CALL AT THE RED RIVER SALOON

 

Allen die aanwezig waren bij één van de concerten van de Amerikaanse US RAILS uit Philadelphia, Pennsylvania, gedurende hun Europese tour in 2012, konden genieten van een super optreden van dit samenwerkingsverband dat opgericht is door Joseph Parsons, die ondertussen al enige jaren de band heeft verlaten.  Van deze tour verscheen dan ook bij hun vertrouwde Blue Rose label het album "Live Europe 2012", een registratie, op twee CD’s en één DVD. Vele fans wilden dan ook dit viertal dit jaar weer aan het werk zien, want in februari was de band gestart voor een nieuwe uitgebreide Europese tournee door Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. Kort na hun aankomst in Spanje moesten alle geboekte shows worden geannuleerd vanwege de Corona - pandemie. De band probeerde de tournee in Italië voort te zetten, maar de situatie was daar ook hetzelfde. Medio maart was het duidelijk dat de resterende 15 shows van de tour geannuleerd moesten worden, dus de show op 15 maart in The Red River Saloon in Heilbronn, Duitsland was de laatste show van de tour voor de lockdown. Voor hun fans van het eerste uur is er nu "Last Call At The Red River Saloon", aldaar opgenomen.  Hoewel ik urgentere aankopen dan alwéér zo'n live-cd kan bedenken, krijg je met dit nieuwe album  zoveel minuten aan stevig rockende country mooi verdeeld over twee cd's. Lekker in het gehoor liggende twang, de countryrock die ik graag mag horen.

Met US Rails duikt een collectief van songwriters, zangers en muzikanten op die de country en vooral rock al sinds hun debuut in 2010 op het podium brengen, en dit kreeg in 2012 een nog beter vervolg met het studioalbum "Southern Canon".  Maar ook de volgende platen "Heartbreak Superstar" (2013), "Ivy" (2017) en "We Have All Been Here Before" (2018) waren toppers. Al was dit laatste album verschillend dan al de vorige, want wat doe je als artiest, als er een tour komende is, niet tijdig op de proppen kunt komen met een nieuw album met eigen nieuwe nummers? Precies, het gaan zoeken bij andere songwriters, en dan hun eigen arrangement en ideeën er in verwerken. Er werd dan ook in het verleden gegraven van hun illustere inspiratoren met als resultaat een coverselectie van Tom Gillam, Ben Arnold, Scott Bricklin en Matt Muir, waarin deze bandleden kennelijk prachtig zijn geslaagd, als dat ze 'hun' songs zo geselecteerd en geïnterpreteerd hebben al zouden het hun eigen nummers zijn.  Deze heren hebben zich ondertussen verspreid over Amerika en Europa maar komen regelmatig bijeen als een groep singer/songwriters die elkaars nummers aanvullen, waarbij ieder lid zo zijn specialiteit heeft op songwritergebied. Ben Arnold schrijft traditionele Amerikaanse liedjes in de sfeer van Randy Newman terwijl de composities van Tom Gillam teruggrijpen naar de grillige shuffles van Little Feat.  Scott Bricklin is op zijn beurt de rocker van het gezelschap en doet daarmee zelfs een beetje aan David Crosby denken. Origineel is de muziek van US Rails dus niet maar er wordt met veel liefde en onderling plezier gemusiceerd en dat levert nu ook met "The Last Call at the Red River Saloon" een sfeervolle live plaat vol Amerikaanse rootsmuziek op, waarbij de vroege jaren zeventig herleven.

Hun optreden in The Red River Saloon in Heilbronn, Duitsland was niet alleen de laatste show van de tour, het was ook het laatste concert in de plaatselijke muziekhal. De eigenaar had het pand al maanden eerder verkocht en wilde na de lockdown nog een paar weken heropenen, maar door de pandemie was dit concert van de  US Rails meteen het laatste. Het concert werd opgenomen en bevat op één cover na, 22 nummers van de zes studioalbums, alle geschreven door de bandleden. De muziek beslaat het hele scala aan hun melodieuze rock, waarvan de opnames eerder wat in ruwe staat klinken, zoals het feitelijk werd gespeeld. Het resultaat is verre van perfect, maar aangenaam authentiek. Maar hoe deze oprechte en gepassioneerde volbloedmuzikanten in zo'n kleine muziekbar met hun veelzijdig en lekker in het gehoor liggende rootsmuziek op het kruispunt van rock 'n' roll, country, singer - songwriter, blues, folk en soul hun muziek creëren, is op zich gewoon een formidabele manier  om een  zeer opgewekt publiek te entertainen. Hun stevige, geïnspireerde songs komen dan ook weer uitstekend tot hun recht op  "Last Call At The Red River Saloon", waarbij dit viertal ons geen moment teleur stelt.

 

 

 

 

Line-up US Rails:
Tom Gillam (lead vocals, background vocals, electric- & slide guitars)
Scott Bricklin (lead vocals, background vocals, bass)
Ben Arnold (lead vocals, background vocals, electric piano, acoustic guitar)
Matt Muir (lead vocals, background vocals, drums)

Tracklist "Last Call At The Red River Saloon":
CD 1:
Eagle & Crow (4:15)
Take You Home (4:01)
He’s Still In Love With You (4:25)
Heartbreak Superstar (3:44)
Water In The Well (4:36)
Rainwater (3:48)
Drag Me Down (5:41)
Colorado (5:40)
Heaven Right Now (3:52)
Declaration (4:02)
Slow Dance (4:09)
CD 2:
Follow The Lights (4:07)
Hard Headed Woman (3:25)
Don’t Take Me Now (3:50)
Old Song On The Radio (6:25)
You’re My Home (4:42)
Fooling Around (4:09)
Everywhere I Go (5:17)
Trash Truck (3:37)
Mile By Mile (5:11)
Barbed Wire (4:52)
Do What You Love (3:57)

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video