TIMOTHY JAROMIR – HIRAETH

“Hiraeth” is een woord in de Welshe taal dat staat voor het streven en het verlangen naar een plaats, een persoon of een thuis die niet echt bestaat. Het is ook de titel van het acht tracks tellende nieuwe album van de Zwitserse folkzanger en songschrijver Timothy Jaromir uit Zürich. Zelf voelt hij zich eerder een wereldburger wat niet echt hoeft te verwonderen met een in 1968 uit Tsjecho-Slowakije naar Zwitserland geëmigreerde vader, een Engelse moeder en een zingende Canadese echtgenote.

In 2010 verscheen hij voor het eerst aan het muziekfirmament met zijn allereerste album “Salton Sea”. Een jaar later werd zijn tweede album “Flying Jewel” uitgebracht, een EP die in de Canadese stad Toronto werd opgenomen met producer David Baxter. In 2015 volgde een derde plaat “Pacific Gold”, opnieuw een EP die geproduceerd werd door Howard Redekopp, alweer een Canadees die vanuit Vancouver opereert. Op die plaat werden voor het eerst invloeden uit de blues- en rockmuziek toegevoegd aan zijn vertrouwde folkpopsongs.

Nu komt deze talentrijke Zwitser dus met een nieuwe full-cd “Hiraeth” die helemaal in Zwitserland werd opgenomen met zijn vertrouwde begeleidingsband en waarin hij nog meer opschuift in de richting van de Americana- en indie popmuziek. Zeven van de acht nummers op dit album werden door Timothy Jaromir zelf van tekst en muziek voorzien en de éne gecoverde song toont aan dat hij kwalitatief hoogstaande songs heel goed weet te herkennen en te selecteren want het gaat over de klassieker “Running On Empty” van Jackson Browne uit diens gelijknamige live-album van 1977.

De eerste single die uit deze plaat wordt getrokken is de openingstrack “Afterglow” waarin de Canadese zangeres Rykka meezingt. Zij staat in het echte leven als de 34-jarige Christina Maria Rieder en eveneens als de echtgenote van Timothy Jaromir. Rykka doet dit meezingen even later nog twee keer over: eerst bij het liedje “Rabbit Hole” (zie live akoestische versie van deze tweede single op de 2e video) en daarna op de albumtiteltrack “Hiraeth” waarin Timothy het verhaal van zijn 52 jaar geleden uit Tsjecho-Slowakije gevluchte vader vertelt.

Bij twee andere nummers op “Hiraeth” duiken eveneens gastvocalisten op: voor het op de eerste video live te horen liedje “Ghosts” is dat de Peruviaanse zangeres Vania Sousa en bij de mooie albumafsluiter “River On The Rise” levert de ook in Zürich residerende zanger Reza Dinally extra vocale support af. Dit is opnieuw een zeer knappe plaat van Timothy Jaromir die het echt wel verdient om buiten Zwitserland wat meer erkenning te krijgen voor zijn kwaliteiten als zanger en songschrijver.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Vissen Records / Little Jig Records

video