HEATH CULLEN – SPRINGTIME IN THE HEART

 

Het was begin 2020 en net voor de start van de wereldwijde coronacrisis toen de 60-jarige Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer Joe Henry aan zijn muzikale collega Heath Cullen uit Candelo in New South Wales, Australië voorstelde om diens nieuwste plaat in Los Angeles, Californië te gaan producen. Joe Henry is een specialist in dat vakgebied want zelf heeft hij 15 platen opgenomen en daarmee drie ‘Grammy Awards’ binnengehaald. Daarenboven was hij ook de producer van ettelijke succesalbums van andere artiesten zoals o.a. Solomon Burke, Teddy Thompson, Loudon Wainwright III, Rodney Crowell, Bonnie Raitt, Mary Gauthier en ‘Over The Rhine’.

Dus als diezelfde Joe Henry zich aanbiedt als producer van je plaat, dan kan je daar als Heath Cullen alleen maar positief op ingaan. Het was trouwens al vijf jaar geleden dat Cullen nog een plaat had uitgebracht met het album “Outsiders” dat hij in 2015 opnam met ‘The Imposters’, de vaste begeleidingsgroep van Elvis Costello. De muzikanten die Heath Cullen deze keer in de opnamestudio hebben begeleid zijn bassiste Jennifer Condos, gitarist Adam Levy, drummer Jay Bellerose, pianist Patrick Warren en Levon Henry op blaasinstrumenten als saxofoon en klarinet. De opname van de hele plaat duurde dankzij de aanwezigheid van dergelijke topmuzikanten amper drie volle dagen, goed voor een klein record omdat de meeste songs al na één of twee keer in de studio spelen volledig klaar waren.

Voor zijn nieuwe vierde soloplaat “Springtime In The Heart” werden er tien nummers opgenomen waarvan er acht door Heath Cullen zelf van tekst en muziek werden voorzien. De tekst voor het nummer “Song That I Know” werd door Joe Henry geschreven en de enige echte cover op deze cd is het liedje “Kill Switch”, een song van T. Bone Burnett uit diens album” The Criminal Under My Own Hat” van 1992. Op de video’s bij dit verhaal kunt u genieten van twee van die eigen composities uit het album: titeltrack “Springtime In The Heart” en de wat op iets van Nick Cave lijkende song “The Shape Of Your Name”.

De sound die het werk van Heath Cullen kenmerkt ligt in het kamp van de folk-, rock- en Americana-muziek. De bosbranden die in Australië zijn woonomgeving hebben geteisterd en de impact daarvan op het klimaat inspireerden hem tot het schrijven van de openingstrack “Things Are Looking Up”. We werden op positieve wijze verrast door het op een Iers folkwalsritme gebrachte “The Song Always Remembers” dat fijne herinneringen aan werk van ‘The Pogues’ oproept, net als het wat later volgende nummer “Cowboy Truths (For Sam Shepard)”.

Het met hese stem gebrachte “Song That I Know” zou dan weer perfect kunnen passen in de discografie van iemand als Tom Waits. De instrumentatie werd doorheen het hele album vrij sober gehouden wat de poëtische en melodieuze aspecten van de liedjes extra accentueert. Nummers als “Hurry Your Heart”, het door akoestische gitaar en viool begeleide “The Last Match” en “Home” zijn de getuigen die deze bewering het best zullen staven. Qua muzikaliteit is “Springtime In The Heart” een topalbum in het Americana-genre waar we singer-songwriter Heath Cullen en producer Joe Henry heel dankbaar voor willen zijn.

(valsam)
“The songs on ‘Springtime In The Heart’, the fourth record of Australian singer-songwriter Heath Cullen, do remind us of work from top artists like Nick Cave, Leonard Cohen, Tom Waits and the Irish legends ‘The Pogues’. We ought to be grateful to Heath and to album producer Joe Henry for the solace and the encouragement that is provided to us in these hard times by such a magnificent record.“ – www.rootstime.be

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: HEATH CULLEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Five By Nine Recordings

Info: Hemifran

video