MIKE NAGODA – OUTSIDE THE BOX

Artiest info
Website
facebook - spotify
Label: Ropeadope Records

 

 “A Blues fusion album which blurs the lines between genres and includes influences from Jazz, Rock and Funk…“

Mike Nagoda is een “dubbelslide”-gitarist, songwriter en “LGTB”-blues muzikant uit Toronto, Canada. De twee begrippen tussen aanhalingstekens in deze biografische omschrijving wil ik eerst even toelichten. Omdat Mike geboren is met een hersenverlamming en niet op een “normale” manier dingen kon doen, kon hij een gitaar niet “normaal” vasthouden c.q. op een standaardmanier gitaar erop spelen. Hij begon daarom, met de gitaar op zijn schoot, te spelen als slidegitarist, wat enkele beperkingen inhoudt. Nadat hij Brian Cober (http://www.briancober.com/) (1956-2016), een gerespecteerde lokale dubbelslide-gitarist, in de oudste bluesbar van Toronto, Grossman’s Tavern zag spelen, veranderde zijn wereld én (uiteraard) speelwijze voor altijd, temeer omdat hij nog nooit iemand met twee slides had zien spelen. Een vriend ontwierp voor hem speciale slides, zodat Mike elk akkoord kon spelen dat hij wou en in de gewenste toonaard.

Het tweede begrip “Lgbt” in de omschrijving is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender.Als een van de weinige openlijk queer mannelijke blues- en rootsartiesten in de hedendaagse blues- en rootsmuziekscènes, probeert Mike met zijn muziek de aandacht voor zowel queermannen als gehandicapten te vergroten. Gebackt door de Spectrum Blues Band, brengt Mike zijn soulvolle, progressieve elektrische Blues en Roots Music overal in de wereld.

Het kostte Mike Nagoda velen uren oefenen en veel doorzettingsvermogen voordat hij in 2014 bij Ropeadope Records kon debuteren met ‘Parliament’, een conceptalbum over post-apocalyptisch Canada.

Mike bracht recent zijn tweede studio album, ‘Outside the Box’ uit. Het is een blues fusion album dat de scheidslijnen tussen genres vervaagt en invloeden uit Jazz, Rock en Funk bevat. Het album behandelt vele thema's uit Mike's leven, waaronder zijn liefde voor muziek en busking, evenals het zich verdiepen in LGBT-thema's, iets waar niet vaak over gesproken wordt in blues en andere muziek genres. Het album werd gecoproduceerd door Mike en de met een Grammy en Juno bekroonde Toronto-producer Chris Birkett, die onder meer samenwerkte met artiesten als Buffy Saint Marie en Sinead O'Connor.

Met de shuffle “He’s My Man” opent Mike zijn nieuwe album sterk. “Kingdom of Heaven”,dat oorspronkelijk bedoeld was als een verhaal over een post-apocalyptisch VS, verandert snel in een nummer dat een waarschuwing is tegen de suprematie van het blanke ras. Het zijn zoals “P.R.I.D.E.” en “Here to Stay” die hierna volgen, verhalen op het album die politiek, persoonlijk en relevant zijn voor de strijd van zovelen in de wereld van vandaag. Zijn liefde voor het wordt hier verwoord in “Busker’s Blues” en het rokerige, jazz-getinte "O, Maximus!", hoewel het een fictief verhaal is dat zich afspeelt in het oude Rome, gaat over de queer onderdrukking in veel delen van de wereld. Het titelnummer "Outside the Box" is een van de meer uitdagende en persoonlijke nummers op het album. Mike Nagoda vertelt hier over zijn geboorte: “over hoe hij opgroeide als vrome rooms-katholiek en uiteindelijk, tot hij zich bekeerde en zich realiseerde dat hij een atheïst was...”. De schreeuw aan het einde van het laatste refrein is een schreeuw van vreugde: “na jaren van schaamte, schuld en onderdrukking te kunnen omarmen wie ik werkelijk ben…”. Voor "Conquistador" liet Mike zich inspireren door de muziek van de grote Latijnse percussionist en bandleider Tito Puente (1923-2000). Het is een  eerbetoon aan de Latijnse muziek, waarbij elke muzikant schittert terwijl hij zijn individuele invloeden laat horen. Het album eindigt met hoe het begon, met een blues shuffle. “We Got a Party“ is een hommage aan al wat afwijkt, aan de “vreemdheid”. Alles draait hier om het vieren van onze verschillende geslachten en seksualiteiten, als een gemeenschappelijke Pride.

“As a queer and disabled blues musician, Mike Nagoda's 'Outside of the Box' is not only a "rarity" in today's blues world, but also groundbreaking and especially inspiring... “ (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

Release: 14/01/22

 

Album track list: 01. He’s My Man - 02. Kingdom of Heaven - 03. P.R.I.D.E. - 04. Here to Stay - 05. Busker’s Blues - 06. O, Maximus! - 07. Crumble and Fall - 08. Outside the Box - 09. Conquistador - 10. We Got a Party / Music/Lyrics by: Mike Nagoda, w/ or as [noted] © 2021 - Produced by: Mike Nagoda & Chris Birkett | Album credits: Mike Nagoda & the Spectrum Blues Band are: Mike Nagoda: a & e double slide guitar, Hammond, vocs / Peter Johnston: e guitar, e piano / Anthony D'Alessandro: a & e piano / D’Arcy Cain: bass / Jeremy Ronson: drums, percussion & Guests: Frank Cosentino, Nelson Sobral, Jesse Dangerously & The Mighty Rhino, Michael Keith, Liam Ward and more…

Discography MIKE NAGODA: Outside the Box [2021] | Parliament [2014] |