DUFFHUES – MURDER CALL

Artiest info
Website
facebook

Label: Zwarte Vleugels

‘Duffhues’ is de artiestennaam die gehanteerd wordt door de Nederlandse singer-songwriter Niels Duffhues uit Den Bosch. Sinds het begin van deze eeuw brengt hij zijn albums met eigen composities op de platenmarkt. Zijn debuutalbum “Piranesi’s Rome” uit 2001 lanceerde deze muzikant. Daarna heeft hij nog acht andere platen uitgebracht en nu wil hij zijn meest recente arbeid voor het nieuwe album “Murder Call” aan ons aanbieden.

Naast muziek maken is Duffhues ook nog actief als filmmaker voor experimentele cinema, als videoartiest en als schrijver van kortverhalen. Ook zijn liedjesteksten zijn elk afzonderlijk een soort van korte verhalen. Op “Murder Call” heeft hij zo tien ‘short stories’ verteld in deze meestal vrij donkere en somber klinkende liedjes.

Songtitels als “Buried Alive”, “Murder Call” en “The Evil Kind” geven al een impressie van het soort ‘murder ballads’ die u op dit nieuwe album mag verwachten. Bij de beluistering van deze geheel in mono-geluid opgenomen plaat hebben we enkele keren gedacht dat dit verhalende en soms haast vertelde werk toch wel heel wat gelijkenissen vertoont met dat van Nick Cave in zijn duistere dagen. Dat is wat ons betreft vooral een gevoel dat opduikt bij de nummers “Doctor”, “The Evil Kind”, “My House Blues” en afsluiter “One Morn”.

Mocht u nog wat meer van het vroegere werk van Duffhues willen horen, dan kunnen we hier ook zijn dit jaar uitgebrachte verzamelalbum “Duffhues 2001-2018” aanbevelen. Daarop staan 14 liedjes die hijzelf zorvuldig heeft geselecteerd uit zijn in totaal 88 songs tellende repertoire van die 17 jaren als singer-songwriter. Deze nieuwe negende plaat “Murder Call” vormt daarop een mooie aanvulling.

(valsam)