FASCINATION CURVE – CORONA TIME IN AMERIKA (EP)

Artiest info
Website
Label: Curious Musiks
Info: Hemifran
 

We kregen via onze bevriende Zweedse distributeur ‘Hemifran’ een vier songs tellende EP toegestuurd van een voor ons totaal onbekende formatie die ‘Fascination Curve’ heet en gitarist-keyboardsspeler en zanger Karl Lundeberg als centrale figuur heeft. Deze Noors-Amerikaanse muzikant uit Washington DC en Noorwegen is ook de songschrijver van de nummers op de EP “Corona Time In Amerika”. Hij speelt de instrumentatie bij de vier songs in met saxofonist Tim Riess, bassist Mha Bhati en drummer Gregg Bissonette. De backing vocals worden afgeleverd door Ken Stacey en Amy Keyes.

Op de video bij dit verhaal kunt u luisteren naar het zeven minuten durende nummer “Land Of The Free, Home Of The Slave”, de eerste track op dit minialbum en een song die duidelijk verwijst naar Amerika, het zelfverklaarde land der vrijheid maar ook nog steeds de thuishaven van kwalijk racisme en verborgen slavernij.

Het tweede nummer “Somewhere, Somehow” is een rustige pianoballad die de hoop op een betere toekomst na afloop van de huidige coronapandemie wil uitstralen. Maar de realistische actualiteit duikt daarna al snel terug op in het nummer “I Will Breathe With You”, verwijzend naar de moord op de 46-jarige zwarte man George Floyd die op 25 mei 2020 in Minneapolis, Minnesota in een wurggreep werd gehouden door politieman Derek Chauvin en gedurende 9 minuten werd verstikt. De ‘Black Lives Matter’-beweging die daarna is ontstaan en hevig protesteerde in de Amerikaanse straten en nadien ook ver daarbuiten is meer dan ooit aanwezig in de dagelijke berichtgeving.

Het vierde en laatste nummer is “Dip Them In Gold”, een muzikaal eerbetoon aan al de mensen die tijdens deze pandemie in de zorgverlening het onmogelijke blijven realiseren, maar ook aan hen die dagdagelijks in eenzaamheid en armoede sterven in het rijke moderne Amerika. De schreeuw om verandering en verbetering is duidelijk aanwezig in de tekst van deze song. Het sociale engagement van Karl Lundeberg wordt in deze vier nummers gehoord en kan dienen om ons allemaal wat meer bewust te maken van onze verantwoordelijkheden om deze wereld mooier en beter proberen te maken.

(valsam)
“The social commitment of musician Karl Lundeberg is honest and heartfelt. In his critical songs on the EP ‘Corona Time In Amerika’ he tackles the issues around ‘Black Lives Matter’ in the USA, but he as well is honouring the many people working in healthcare that are dealing on a daily basis with the corona pandemic and the death of so many innocent and poor people.“ – www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: FASCINATION CURVE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.