THE NEW MASTERSOUNDS – SHAKE IT (feat. Lamar Williams Jr.)

Artiest info
Website
facebook

Het platenlabel ‘Color Red’ van producer Eddie Roberts heeft zich gespecialiseerd in het uitbrengen van cd’s en vinylplaten die opgenomen werden door artiesten die de genres afro-beat, blues, Americana, dance, house, pop, hip-hop, reggae, rock en vooral jazz-, funk- en soulmuziek als hun repertoire beschouwen. We hebben onlangs bij ‘Rootstime’ enkele cd’s van dergelijke artiesten in de bus gekregen en zullen deze dan ook graag bij u introduceren.

De eerste in het rijtje is het album “Shake It” van de Britse formatie ‘The New Mastersounds’, een kwartet uit Leeds dat zich heeft toegelegd op het spelen van jazz fusion, blues en funkmuziek. Ze hebben sinds de oprichting in 1999 in totaal dertien studioalbums en drie live opgenomen platen uitgebracht, naast drie verzamelalbums met hun beste werk uit die lange periode.

‘The New Mastersounds’ anno 2021 zijn gitarist Eddie Roberts die ook als albumproducer optrad, keyboardsspeler Joe Tatton, bassist Pete Shand en drummer Simon Allen. Voor de elf nummers die ze op het nieuwe album “Shake It” hebben opgenomen kregen ze in de studio bijstand van Lamar Williams Jr. als vocalist, de blazers Mike Olmos op trompet en Jason Mingledorff op saxofoon en fluit en Jeff Franca van de formatie ‘Thievery Corporation’ voor percussie op de twee tracks “Taking Me Down” en het geheel instrumentale “Permission To Land”.

Zanger Lamar Williams Jr. is de zoon van de in 1983 op amper 34-jarige leeftijd aan longkanker overleden bassist van ‘The Allman Brothers’ en de formatie ‘Sea Level’. Junior zingt en speelt bij de band ‘Revival’ uit Athens, Georgia en hij is ook de leadzanger van de rockgroep ‘Les Brers’. Deze plaat werd al in december 2018 in Denver, Colorado opgenomen en werd daarna eerst in 2019 uitgebracht maar verschijnt nu voor de tweede keer officieel door de opgelopen vertraging omwille van de uitbraak van de coronapandemie die de wereld in zijn ban hield en de groep belette om het album via live-optredens te promoten.

Het dominante muziekgenre op het album “Shake It” van ‘The New Mastersounds’ is funk zoals o.a. blijkt uit de titeltrack die u op de eerste video kunt beluisteren en ook op de tweede audiovideo van het bluesy nummer “Let’s Go Back” (de eerste single) overheerst de swingende funkmuziek met orgel en dynamische blazers in de begeleiding. Andere funktracks zijn tweede single “Kings & Queens”, “Taking Me Down” en albumafsluiter “Lovely Daze”. Maar er staan ook nog een aantal andere swingende tracks op deze plaat met o.a. “Live Life Free”, het door orgelklanken aangedreven instrumentale “Layin’ Low” en het soulvolle “Too Late Too Worry”.

(valsam)