ERIC GOLETZ - A NEW LIGHT

Artiest info
Website
facebook

Label : CAP Rec.

De virtuoze trombonist Eric Goletz brengt met “A New Light” zijn tweede album onder eigen naam uit. Na een 30-jarige carrière als studio muzikant en op afroep beschikbaar in New York City als blazer, bracht hij zijn debuut “Into the night” uit in maart 2021. Goletz was eigenlijk al begonnen te werken aan dit nieuwe album voordat zijn eerste uitkwam, het is wederom een opwindende, eclectische mengeling van muzikale stijlen die zorgen voor een afwisselend geluidsbeeld en bijzonder aangename muziek om naar te luisteren. Goletz kreeg zijn muzikale interesse met de paplepel ingegoten, zijn vader was pianist en big band arrangeur die zijn kinderen enthousiasmeerde om een instrument te bespelen. Goletz begon op zijn zesde jaar met een klassieke studie gitaar, piano en muziektheorie, maar op zijn 14e viel hij voor het geluid van de trombone in zijn vader’s band.

Hij begon ook al vroeg met componeren en schreef al spoedig de muziek en arrangementen voor de verschillende groepen waar hij in speelde. Zijn belangrijkste bron was de jazz maar hij had een open oor voor vele muzieksoorten. “I think of music as having endless possibilities. It’s a journey where you can never be absolutely sure where it will lead. Although my background is in jazz and classical music, I spend much time listening to other forms of music such as pop, rock, country, motown, funk, latin and even heavy metal. There’s always something new to learn, and I try to keep an open mind tot he simple joy of listening to music”, aldus Goletz.

Ïnto the Night schreef Goletz middels concepten die hij had ontwikkeld gedurende 25 jaar, op “A New Light” heeft hij zijn originele ideeën uitgebreid met complexere arrangementen en een uitgebreidere blazerssectie en strijkers. Alle composities zijn geschreven door Goletz behalve ”Dig” van Miles Davis, “Sunrise Sunset” van Jerry Bock uit Fiddler on the Roof en “Song for Elizabeth” van Jonathan Butler, alle arrangementen zijn van Goletz. Het totale gezelschap dat te horen is, bestaat uit meer dan 20 muzikanten, een big band dus. De kern bestaat uit Eric Goletz op trombone en keyboards, Randy Brecker op trompet en flugelhorn, Jim Ridl op piano, Allen Farnham op keyboards, Henry Heinitsh op el. gitaar, Marco Panascia op bas, Joe Mowatt op percussie en Steve Johns op drums. Het album begint met de “Prelude: Before the Light” een klassiek aandoende compositie in de trant van Gershwin en een inleiding tot “A New Light” een swingend big band nummer waarin het genieten is van Goletz’s melodieuze, fraai gearticuleerde geluid op de trombone.

“Edge of Night” is pure jazzrock met een prominent aanwezige el. gitaar en subtiele percussie. Het bekende “Dig” van Miles krijgt hier een latin touch, een sterke solo van Ridl op het klavier en geweldig spel van grootmeester Randy Brecker op zijn trompet, swingtime ! “Enchanted” is een romantische ballad voor het gehele orkest, inclusief strijkers, ook hier weet Goletz te overtuigen met zijn sublieme spel. Met “Greene Street Groove” verandert de atmosfeer in bluesy funk. Zo trekt dit album voorbij met afwisselend rustige ballads en funky uptempo nummers. “Song for Elizabeth” is een voorbeeld van het eerste en met “Don’t gimme that” gaat het gas er weer op, “The Mirror” is pure funky jazzrock, op zich niet meteen mijn favoriete genre, maar Goletz en zijn fantastische band weten alles heel goed georkestreerd neer te zetten, een prima synthese en dat geldt voor het hele album !

Horn section : Trompet : Tony Gorruso, Freddie Maxwell, Kent Smith. French Horn : Will DeVos. Altsax : Bob Magnuson. Trombone : Erick Storckman, Chris Rinaman. Bastrombone : Jonathan Greenberg. Tuba : Matt Ingman.
Strijkers : viool : Robin Zeh, Paul Woodiel. Altviool : Michael Roth, David Gold. Cello : Sarah Hewitt-Roth.

Jan van Leersum.