OLÉ ASK – IT’S BEEN A WHILE

Artiest info
Website
facebook
Label: Roller Records

“It’s Been A While” is de titel van het nieuwe elfde album van de 57-jarige Noorse zanger en songschrijver Olé Ask uit Oslo en dat statement klopt als een bus want de laatste keer dat we van hem hebben gehoord was in 2014 toen zijn vorige plaat “Kisses And Cool Water” werd uitgebracht, een album dat toen in de legendarische ‘Sugar Hill Studios’ in Houston, Texas werd opgenomen. Ook diens voorganger “Magic To Me” uit 2012 werd destijds in diezelfde studio opgenomen.

Zijn nieuwste plaat kwam echter gewoonweg in een studio in Noorwegen tot stand, met name in de ‘Frosk Studio’, de opnamestudio van co-producer Frode Skinstad in het stadje Drammen. Toch vinden we op de lijst van instrumentalisten bij deze plaat enkele bekende namen terug uit de Amerikaanse muziekscène. Zo speelt de nu 74-jarige Waddy Wachtel uit Los Angeles mee op gitaar bij de nummers “Felt Like A World Of Love” en de albumtiteltrack “It’s Been A While”. Daarnaast vinden we bij de openingstrack en gospelballad “Would You Help Me To Be Strong Lord” als harmony vocaliste ook de naam van Kim Fairchild terug, een 55-jarige in Amerika geboren maar reeds sinds 1968 in het Noorse Bergen woonachtige zangeres, televisie presentatrice en actrice.

Op de eerste video bij deze recensie kunt u luisteren naar het nummer “All That Matters”, de eerste single uit dit album. Het swingende rocknummer “Abbey” dat u op de tweede video kunt beluisteren werd trouwens al in 2016 opgenomen in de beroemde ‘Abbey Road Studios’ in Londen, de legendarische thuishaven van de Beatles. Andere songs die zich meteen in uw muzikale geheugen zullen proberen te nestelen zijn “Sittin’ In The Sun” en de ballad “Salty Tears” die Olé Ask hier allebei brengt in een duet met de Noorse zangeres Grethe Svensen, maar ook de op het betere werk van Bruce Springsteen lijkende rocknummers “Every Time I Hear That Song” en “If I Could Have A Little” mogen hier nog vaak door de luidsprekers weerklinken.

De twaalf door Olé Ask geschreven liedjes op deze nieuwe plaat brengt hij met zijn typische schorre stem die bij de kenners vergelijkingen zal oproepen met artiesten als Joe Cocker of Tom Waits. Zes van zijn vorige platen werden in de voorbije 20+ jaren tijdens zijn verblijven in Minneapolis, Los Angeles en Houston in Amerika opgenomen met o.a. Richard Bosworth als producer, een man die deze job eerder ook al had gedaan voor de groepen ‘Toto’ en ‘Santana’ en voor topartiesten als Neil Young, Roy Orbison en Don Henley (‘The Eagles’).

Olé Ask heeft in de voorbije twee decennia ook veelvuldig opgetreden in de Verenigde Staten, maar hij is nu definitief teruggekeerd naar Noorwegen want muziek kent dezer dagen geen grenzen meer. Een artiest kan tegenwoordig iedere fan over de hele wereld met zijn werk bereiken via de sociale media en internet streamingdiensten als ‘Spotify’, ‘Deezer’, ‘Google Play Music’ en/of ‘Soundcloud’. Daar kunt u dus nu ook op zoek gaan naar het album “It’s Been A While” van deze Olé Ask.

(valsam)