MICHAEL JOHNATHON – COSMIC BANJO

Artiest info
Website
facebook
Label: PoetMan Records
Info: Hemifran

Michael Johnathon is een 58-jarige singer-songwriter en producer uit Mousie, Kentucky met al 18 studioalbums in zijn discografie. Daarenboven schreef hij in het verleden ook nog zes boeken en een toneelstuk, hij componeerde een heuse opera en hij heeft zijn eigen radioprogramma rond de betere folkmuziek. Hij trad zowel als soloartiest op in koffiehuizen als samen met grote symfonische orkesten. Hij heeft in zijn carrière dus al het hele gamma aan creatieve en innovatieve activiteiten beleefd, maar zijn voornaamste bezigheid blijft toch het schrijven en opnemen van zijn eigen liedjes, af en toe aangevuld met coverversies van songs van andere artiesten die hem persoonlijk hebben weten te raken. De laatste plaat in dat indrukwekkende rijtje was “The Painter” over de Nederlandse schilder Vincent van Gogh die we hier in april van dit jaar nog van een recensie mochten voorzien.

Dezer dagen verschijnt alweer een nieuw album van Michael Johnathon onder de titel “Cosmic Banjo”. Voor deze 18e studioplaat nam hij in totaal elf nummers op waarvan hij er zelf zes van tekst en muziek heeft voorzien. Eén daarvan is het nummer “MoonFire” dat u op de bijgevoegde audiovideo kunt beluisteren. Ook heel mooi is het samen met ‘The Niles String Quartet’ live opgenomen nummer “How Can I Keep From Singing” en “Ballad Of Bojangles” waarbij John McEuen, de oprichter van ‘The Nitty Gritty Dirt Band’ op mandoline meespeelt.

Daarnaast zijn er dus ook vijf covers te horen van nummers uit het begin van de vorige eeuw: de twee traditionals “Darlin’ Corey” en “East Virginia Blues” en de wat meer bekende maar ook stokoude songs “In The Evening (When The Sun Goes Down)” uit 1935 van de Amerikaanse bluesartiest Leroy Carr, “Blue Skies” uit 1926 van Irving Berlin en als bonustrack “Summertime” uit 1935 van George Gershwin dat hij hier in een live-uitvoering heeft opgenomen.

Gezien de albumtitel is het meest aanwezige instrument in deze elf liedjes de door Michael Johnathon op ‘finger picking’-wijze bespeelde ‘long neck’-banjo. Met folkicoon en banjo-pionier Pete Seeger als zijn voorbeeld voor ogen varieert hij in deze banjonummers van folk over bluegrass naar countrymuziek. “Cosmic Banjo” is een nieuwe themaplaat van deze muzikant waarin hij diep in het muziekarchief is gedoken om vergeten ‘front porch’-banjoliedjes terug onder de aandacht te brengen. Daar is hij met deze plaat volgens ons dan ook volledig in geslaagd.

(valsam)
“On his newest thematic album ‘Cosmic Banjo’ the American singer-songwriter and producer Michael Johnathon from Kentucky is focusing on bringing traditional banjo driven folk and bluegrass songs from the previous century back to the attention of the 21st century new generation audience.“ – www.rootstime.be

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MICHAEL JOHNATHON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.