CHRIS MURPHY – SOVEREIGN

Artiest info
Website
facebook
Label: Friendly Folk Records

Zijn roots lagen in Italië en Ierland maar producer, songschrijver, zanger en vooral violist-fiddler Chris Murphy opereert sinds een drietal decennia vanuit New York waar hij oorspronkelijk vooral actief was in de wereld van de bluegrassmuziek, maar al snel opschoof in de richting van Americana en folk. Hij passeerde bij ‘Rootstime’ in het verleden al een aantal keren met door hem geproducete albums van andere artiesten, met platen van anderen waarop hij op fiddle meespeelde, maar ook met zijn eigen soloalbums “Surface To Air” en “The Tinker’s Dream” uit 2016 en het in de warme zomer van 2017 uitgebrachte live-album “Hard Bargain: Live/Solo”.

‘Wysiwyg’ oftewel ‘what you see is what you get’ is dan ook een principe dat gehanteerd kan worden voor de platen van deze Amerikaanse artiest. Zo geldt dat nu dus ook voor zijn meest recente release met het album “Sovereign” waarop hij dertien nieuwe zelfgecomponeerde nummers heeft verzameld. Zelf speelde Chris Murphy bij de opname in de ‘Hayloft Studios’ in Los Angeles, Californië op viool, mandoline en gitaar.

In het lijstje van instrumentalisten die hem daarvoor hebben bijgestaan zien we enkele bekende namen zoals de van zijn samenwerking met Lucinda Williams gekende Doug Pettibone op elektrische gitaar, Walfredo Reyes Jr. uit Cuba op percussie, Pete Thomas van de begeleidingsband van Elvis Costello op drums, Dana Colley van ‘Morphine’ op saxofoon, Jenny Conlee van ‘The Decemberists’ op accordeon, Sjoerd van Ravenzwaaij op banjo en bluegrass-mandolinevirtuoos Tim O. Brien, naast nog een hele serie van in totaal dertig Amerikaanse muzikanten.

De meeste van de nummers op “Sovereign” werden gecomponeerd tijdens de lange lockdown-periode omwille van de corona-pandemie. Chris Murphy wou de algemene teneur van deze nieuwe plaat echter positief en hoopvol houden en dat doet hij hier ondermeer in een uptemponummer als “Till The World Lifts Its Head Again”, de single die u op de bijgaande video kunt beluisteren. Maar ook openingstrack “Halfway Around The World”, “Never The Same” en het vrolijk klinkende “Your Guess Is As Good As Mine” met Jenny Conlee op accordeon hebben zo’n optimistische boodschap.

Uit het lijstje van dertien nummers willen we hier onze favoriete tracks nog even vermelden: “Bad Situation”, het jazzy “Done With Diane” waarop Bob Sheppard knap op klarinet speelt, het rockende “Wind In My Eye” en het op Latin-ritmes gebrachte dansnummer “Never The Same” met Walfredo Reyes Jr. op percussie in een vooraanstaande rol. Zoals op de meeste van zijn vorige albums staan er ook nu weer enkele volledig instrumentale nummers op “Sovereign” zoals de 7 minuten durende albumtiteltrack zelf, maar ook bij “Pear Blossom” en afsluiter “Hazel Creek” is er geen zanger te bespeuren. ‘Vakmanschap is meesterschap’ zegt het aloude spreekwoord en we kunnen hier enkel nog maar afsluiten met de vermelding dat deze Chris Murphy op zijn instrumenten een meester en een vakman is.

(valsam)