BLUES CHRISTMAS - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
label: Cleopatra Records

 

Ik hou helemaal niet van kerstplaten, maar wil er ieder jaar toch minstens één bespreken, waarbij een kerstplaat die zoveel mogelijk afwijkt van de standaard kerstplaten uiteraard mijn voorkeur heeft. Deze plaat komt dit jaar van het Cleopatra label en is een verzamelaar met maar liefst 18 bluestracks.

Ieder jaar verschijnen er weer stapels kerstplaten, die vrijwel zonder uitzondering onmiddellijk de prullenbak in kunnen, al is de oogst enigszins interessante kerstplaten toch groter dan de afgelopen jaren. De kerstplaat "Have Yourself A Rockin' Little Christmas With Lucinda Williams" heb ik zonder kromme tenen en soms zelfs met plezier uit kunnen zitten, maar de mooiste kerstplaat van 2021 is ongetwijfeld de hoger vernoemde verzamelaar.

Kerstmis en blues: dat betekent doorgaans maar één ding. Hartverscheurende songs over mislukte liefde óf opgewekte nummers over gelukte liefde. "Blues Christmas" bevat beide categorieën. Slowblues over een relatie die uit is of uit dreigt te gaan en waarbij de zanger / gitarist de tranen uit zijn gitaar perst, treurige liedjes waarbij je automatisch naar de fles grijpt om je verdriet te verdrinken of juist jubelende tracks waarbij de performer het bijna uitbrult van geluk. "Blues Christmas" biedt 18 tracks met nummers die het verdrietigste, maar vooral het vrolijkste van kerst laten horen. Is er een betere manier om de miserie maar ook de opgewektheid van die christelijke feestdagen te bezingen dan in een blues?

Het fijne van deze release is dat er ook ‘vergeten’ artiesten als de op 76-jarige leeftijd overleden Charles Brown of een Harvey Mandel (Canned Heat, Charlie Musselwhite, John Mayall) op deze plaat staan. Niet dat de grote namen vergeten worden, want zeer populaire gitaarvirtuozen als Eric Gales, Kenny Neal, Pat Travers, Leslie West, Joe Louis Walker, Chris Spedding en nog veel meer vinden we hier terug die met deze uitstekende set exclusieve en vintage opnames een uniek tintje geven aan de kerstsfeer.

Ik ben er ieder jaar weer van overtuigd dat er tussen alle nieuwe releases, kerstplaten moeten zitten die het beluisteren wel waard zijn, maar het blijkt ieder jaar weer een zoektocht die zich laat omschrijven als de spreekwoordelijke zoektocht naar een speld in een hooiberg. Het was een zoektocht die dit jaar nog een stuk lastiger was dan in de afgelopen jaren, maar "Blues Christmas" is het beluisteren zeker waard. Luister naar deze bluesgitaristen en -zangers die met een grote variatie deze opzwepende bluessongs brengen en het vooral vrolijk en zeer swingend houden.