NOVELTY ISLAND – HOW ARE YOU COPING WITH THIS CENTURY?

Artiest info
Website
facebook
Label: Think Like A Key Music

‘Hoe probeer je om te gaan met deze eeuw?’ lijkt ons een vraag waar je een grote diversiteit van antwoorden op zal kunnen krijgen. De ene heeft zich best wel geamuseerd en genoten van de leuke dingen die ons in de voorbije jaren werden aangereikt, maar een andere zal zich vooral de laatste twee jaren herinneren waarin we tot afzondering en eenzaamheid werden gedwongen door de ‘Covid-19’-pandemie en de daaraan gelieerde quarantaine-periodes.

Het is nochtans deze vraag die gekozen werd als titel van het nieuwe album “How Are You Coping With This Century?”, de recent uitgebrachte debuutplaat van ‘Novelty Island’, het pseudoniem of alter-ego van de Britse folkzanger, songschrijver en producer Tom McConnell uit Liverpool. Voorafgaand aan de release van deze full-cd heeft hij ook nog enkel EP-tjes opgenomen en op de markt losgelaten.

In de twaalf songs op dit album kan hij zijn verhalen kwijt over de ervaringen en observaties die hijzelf heeft doorgemaakt in de voorbije jaren van deze 21e eeuw. Hij brengt die songs niet zelden op een poppy en uptempo melodie die ze inhoudelijk wat lichter en gemakkelijker absorbeerbaar lijken te maken. Luister bijvoorbeeld ter illustratie eens naar de twee nummers op de bijgevoegde video’s: eerst is er het grappige “Cowboy On A Bicycle” en daarna het door een oude honky-tonk-piano ingeleide nummer “Blackcurrant Sky”.

Misschien vinden jullie ook dat de sound van de ‘Beatles’ niet ver afwijkt van wat Tom McConnell hier presenteert, iets wat niet echt hoeft te verbazen gezien zijn Liverpoolse roots en het gegeven dat hij er in de directe buurt van de beroemde ‘Abbey Road Studios’ werd geboren. We horen die gelijkenissen ook terug in de songs “This Bird”, “Michael Afternoon”, “Citrus Wood’, ‘Jangleheart”, “I’ll Sleep In April” en het McCartney-aanse slotnummer “Yes”.

In de vinylversie van deze plaat krijgt de luisteraar in traditionele ‘old school’-stijl zes liedjes op kant 1 en zes andere op kant 2. Tom McConnell (aka ‘Novelty Island’) heeft alle songs zelf van teksten en muziek voorzien en voor de opname bij hem thuis en in de Londense ’13 Studios & The Den’-studio speelde hijzelf het gros van de te horen instrumenten ook zelf in, deels gedwongen door de coronapandemie. Op één of andere track was er wel een gastmuzikant te horen op cello (Stella Massonnet), pedal steel (Max Clilverd), trompet (Max Verclas) of drums (Jan Simson) en bij vijf nummers werd er vocale bijstand afgeleverd door Frankie Tibbles.

(valsam)