KATE MACLEOD – URANIUM MAIDEN

Artiest info
Website
facebook

 

Kate MacLeod is een uit Washington D.C. afkomstige folkzangeres, songschrijfster en violiste die sinds 1979 in Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah woont en die in deze staat de inspiratie heeft gezocht en gevonden voor de liedjes die ze nu op haar dubbelalbum “Uranium Maiden” heeft opgenomen. Het concept voor deze plaat was voor de eerste cd een begeleiding met elektronische instrumenten bij acht songs en voor het tweede schijfje een louter akoestische instrumentatie bij de negen nummers die ze hierop brengt. Vier van de 17 tracks op de twee cd’s zijn geheel instrumentaal en laten voornamelijk haar virtuositeit op viool horen.

Wat wellicht maar weinigen onder ons weten is dat Kate MacLeod in de voorbije jaren regelmatig is komen optreden in concertzalen in Nederland en België waar ze een door haar muziek geboeid en geïnteresseerd publiek heeft mogen ervaren. Dat zal waarschijnlijk verder worden uitgebreid dankzij dit dubbelalbum “Uranium Maiden” want bekoren doet ze hier veelvuldig met heel mooie folkliedjes die ze op twee uit de rijke Utah-muziekgeschiedenis geselecteerde nummers na allemaal zelf van teksten en muziek heeft voorzien.

Kate MacLeod werd in 1995 in de muziekwereld geïntroduceerd door Charles Sawtelle van de bluegrassformatie ‘Hot Rize’. Haar zangstijl en ook wel haar loepzuivere stem lijken op die van artiesten als Mary Black, Joni Mitchell, Caitlin Cary en Rosanne Cash. Haar vorige en ook laatste soloplaat “Blooming” dateert al van in 2009 en werd geproducet door de bekende fiddler Tim O’Brien, de oprichter van de net vermelde groep ‘Hot Rize’. Daarna nam ze in 2011 met het album “Lost And Found” nog een duoplaat op met Kat Eggleston en in 2015 maakte ze met Michelle Moonshine deel uit van een folkduo dat zich ‘Triggers And Slips’ noemde en het album “Buffalo vs. Train” uitbracht.

Op de video’s bij dit verhaal laten we u Kate MacLeod eerst horen in een live gebrachte versie van het mooi gezongen liedje “Pick, Pick Apples”, waarna u op de tweede video kunt genieten van het integrale 78 minuten durende optreden van deze artieste bij het release-concert voor dit album “Uranium Maiden”. We geven met plezier nog even de titels mee van onze selectie aan songs uit deze twee cd’s: “Now Is The Time To Be Alive”, “Time Zone”, “Storm On The Desert” en “Shadow Changes” uit het eerste schijfje en “Lightning Man Dreaming”, “Angels On My Mind”, “A Fire I Can Borrow From” en het door accordeonklanken gedragen “Companeros On The Rio” uit de tweede cd.

Het hoeft niet echt te verwonderen dat er al sinds haar debuut als songschrijfster heel wat liedjes van Kate MacLeod door andere folk- en Americana-artiesten werden gecoverd. We durven hier stellen dat er ook enkele songs uit “Uranium Maiden” voor een coverversie door collega-artiesten in aanmerking zullen komen want we krijgen hier toch wel een zeer stevig aanbod van prachtige liedjes te horen.

(valsam)