DAMON ALBARN – THE NEARER THE FOUNTAIN, MORE PURE THE STREAM FLOWS

Artiest info
Website
facebook
Label: Transgressive Records
distr: PIAS

Ik heb de Britse muzikant Damon Albarn altijd al een buitenbeentje in de wereld van de muziek gevonden. Al van toen hij in 1991 samen met gitarist Graham Coxon de pop- en rockformatie ‘Blur’ oprichtte bleek dat deze nu 53-jarige Engelsman een heel creatief talent als songschrijver had. Toen hij in 1998 zijn tweede formatie ‘Gorillaz’ - een virtuele groep - tot leven wekte ging hij resoluut een compleet andere toer op, gekenmerkt door het succes van de schitterende elektropopsingle “On Melancholy Hill” uit het hitalbum “Plastic Beach”, een catchy song die hier nog regelmatig door de speakers van de stereoinstallatie weerklinkt.

Damon Albarn is ook een begenadigde producer en multi-instrumentalist die zich altijd met volle overgave en met een neus voor totaal nieuwe muzikale wegen op zijn projecten heeft gestort. Dat was zeker ook het geval als hij eens had besloten om een echt soloalbum uit brengen. Drie heeft hij er ondertussen op zijn conto staan met “Dr. Dee”, een soort Britse opera uit 2012, gevolgd door popplaat “Everyday Robots” in 2014 en het dit jaar uitgebrachte “The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows” dat alweer van een geheel andere orde is.

De songs voor deze laatste plaat componeerde hij in zijn huisje dat hij aan de kust en de omliggende bergen van het Ijslandse Reykjavik liet bouwen. De rust en de uitgestrektheid van de ongerepte natuur inspireerden hem bij het schrijven van de elf songs die op de nieuwe plaat een plaatsje hebben gekregen. De prachtige Ijslandse landschappen met de vele vulkanen, gletsjers en geisers hielpen Damon Albarn bij het componeren van topnummers als de albumtiteltrack, “Royal Morning Blue’ (zie 1e video), “Darkness To Light” en “Polaris”.

Gedurende een vol uur wordt de luisteraar op “The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows” meegenomen in een sfeervolle en unieke omgeving die ons al gauw doet verlangen naar het boeken van een avontuurlijke reis naar het Hoge Noorden en meer specifiek de Ijslandse natuur. Vaak begeleidt Damon Albarn zichzelf aan de piano en zingt hij zijn dromerige verhalen op sober georkestreerde en melancholische melodieën in een stijl die ons af en toe aan Elvis Costello doet denken. Dat is zo o.a. bij de nummers “The Cormorant”, “Darkness To Light” en het laid-back gebrachte “The Tower Of Montevideo” dat u in een live-uitvoering op de tweede video kunt beluisteren.

In 2016 kreeg Damon Albarn een ‘Lifetime Achievement Award’ van de ‘British Academy of Songwriters, Composers And Authors’ en datzelfde jaar werd hij benoemd tot ‘Officer Of The Order Of The Britsih Empire (OBE)’ voor zijn verdiensten in de muziek doorheen drie decennia. In 2020 verkreeg hij eveneens het Ijslandse burgerschap en dito paspoort als erkenning voor zijn uitzonderlijke promotionele werk voor het land en zijn natuur. Dat hij zijn hart voorgoed verloren heeft aan al die maagdelijke natuurpracht moge blijken uit de mooie zwart-wit-foto’s van deze Ijslandse schoonheden die in het bijhorende cd-boekje te bewonderen zijn.

(valsam)