PHILLIP-MICHAEL SCALES – SINNER-SONGWRITER    

Artiest info
Website
facebook - spotify

 

 “Dive bar soul…“

Philip-Michael Scales (geboren in Detroit, groeide op in Chicago en woont nu in Nashville) was als “volle” neef van wijlen B.B. King voorbestemd om muzikant te worden. Scales’ éérste passie was songwriting, maar hij vond zich ook snel thuis in de indierock scene waarmee hij zich meer verbonden voelde, dan het old-skool bluesgeluid van zijn wereldberoemde oom. Pas toen “de” King overleden was en naarmate dat Scales groeide en evolueerde, voegde hij meer blues invloeden toe aan de "Dive Bar Soul", zoals hij zijn sound noemt en, die deels indierock verhalen vertelt en, die deels gekoppeld is aan de passie van de blues.

Zijn debut full length album, dat onlangs uitkwam bij het Franse label Dixie Frog Records, kreeg de titel ‘Sinner-Songwriter’. Het is een beetje een vervolg op de gelijknamige 2018-EP, waarvan er drie nummers ook nu opgenomen werden. Het album opent fors met “Feels Like Home”, een blues/rock nummer met een aanstekelig riff en ​​strak pop/rock refrein. Met zijn uitstekende zang en songwriting maakt Scales al direct indruk. Het als single uitgebrachte “O Hallelujah” is een opmerkelijk nummer. Het begint a capella, maar gaat over in een terugkerend riff met betoverend refrein. In het nummer gaat het over met de juiste personen, op het juiste moment in het leven, de juiste banden leggen, zodat er samen doelen kunnen gehaald worden. In de donkere rocker “When They Put Me in My Grave” zit er de nodige blues, die helpt het angstaanjagend nummer alsnog verteerbaar te maken. Archie Lee Hooker voegt een laag soul toe aan dit indrukwekkende nummer. Het gospelachtige “Send Me There” dat dan volgt, valt op door de engelenzang in het reffrein en “Go Easy On Me” door de emotionele kracht die uit het nummer vrijkomt. “Your Love’s Working Me to the Bone” is nog voorbeeld van Scales’ gave voor het delen van zijn gevoeligheid. Het is een pakkende ballade met roots in de blues, met hedendaagse percussie en die een sfeer uitstraalt, die gehaald lijkt te zijn uit de soundtrack van een pakkende film. Even bijzonder is de songwriting van “Tell Me How I Sound Again”, “Lover, Let Me Be” en “Troubled Water”, de akoestische track die het juiste vaderlijke advies filtert en je hart genezend vult met gospel en soul. Met “So Long Baby Be Good” sluit het album rustig af.

“With his debut 'Sinner-Songwriter', Phillip-Michael Scales immediately sets himself on lonely height as a songwriter. Blues with more than the artist’s identity and legend…“ (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: Side A: 01. Feels Like Home – 02. O Hallelujah – 03. When They Put Me in My Grave, feat. Archie Lee Hooker – 04. Send Me There* – 05. Go Easy On Me - 06. Lay It On Me - 07. Your Love’s Working Me to the Bone - Side B – 08. Another Man’s Sin – 09. Tell Me How I Sound Again - 10. Shame* – 11. Lover, Let Me Be* – 12. Troubled Water - 13. So Long Baby Be Good (*on the 2018-EP) / Music/Lyrics by: P-M Scales © 2021 | Album credits: Phillip-Michael Scales: vocs, guitar / his band & Archie Lee Hooker (3)

Discography PHILLIP-MICHAEL SCALES: Sinner-Songwriter [2021] | Sinner Songwriter (EP,5#) [2018] | |