CLAPTONE – CLOSER

Artiest info
Website
facebook
Label: Different Recordings
distr.: PIAS

‘Claptone’ is een Duits DJ- en producersduo uit Berlijn dat gespecialiseerd is in house-, techno- en dance-muziek. Zij proberen anoniem te blijven door zich in het publiek enkel gemaskerd te vertonen. Dat masker is een gouden kop en bek van een vogel en steeds met sneeuwwitte handschoenen aan. Zo treden ze ook altijd op bij iconische evenementen in deze genres zoals bij de Pacha-entertainment shows in Ibiza, New York, Miami, Madrid, Barcelona en ook op het populaire elektro-dancefestival ‘Tomorrowland’ in Boom.

Met het album “Closer” brengen ze nu een plaat uit met veertien nummers waarvoor ze telkens een andere gastartiest hebben uitgenodigd om de song in te zingen. Bij die gasten vinden we enkele zeer opvallende namen terug zoals de 78-jarige Amerikaanse entertainer-pianist Barry Manilow bij de song “Nobody”, de 58-jarige Britse soul- en R&B-zanger Seal die “Just A Ghost” op de tweede video inzingt, het Zweedse indietrio ‘Peter Björn And John’ op de track “Satellite” en de 40-jarige Ierse folkzanger en songschrijver James Vincent McMorrow die zingt op het nummer “Wake Up” (zie 1e video).

‘Claptone’ heeft voorafgaand aan deze plaat nog drie andere albums uitgebracht met “Charmer” in 2015, “The Masquerade” uit 2016 (met in 2017 “The Masquerade Mixes” met remixes van de songs op dat album) en de cd “Fantast” uit 2018. In de voorbije jaren verschenen ook meerdere remixes van populaire dancenummers van andere artiesten zoals songs van Elton John, Mark Ronson en Dua Lipa.

Op “Closer” staan meestal vrij korte nummers tussen twee en vier minuten hetgeen ervoor zorgt dat de variatie aan songs blijft boeien. Het is dan ook genieten van o.a. “Feel This Way” met Mayer Hawthorne als zanger, de als positieve boodschap bedoelde song “Make Love Not War” feat. Nathan Nicholson (ex-zanger van ‘The Boxer Rebellion’), “My Night” met het Britse alt. popduo ‘APRE’ en de door dames ingezongen nummers “Queen Of Ice” met de Canadese zangeres Dizzy (aka Katie Munshaw) en “Beautiful” met de Engelse zangeres en DJ ‘Lau.ra’ (aka Laura Bettinson en als FEMME). Ook onze Belgische DJ ‘Like Mike’ van ‘Dimitri Vegas & Like Mike’ is als co-mixer van de partij bij het door het Australische indie elektrotrio ‘Mansionair’ ingezongen nummer “Right Into You”.

Het opmerkelijke gegeven dat de oude Barry Manilow bereid werd gevonden om met ‘Claptone’ de albumafsluitende track “Nobody” op te nemen was het gevolg van een vermelding van ‘Claptone’ als de favoriete hedendaagse act van Barry Manilow in één van diens televisieinterviews. Manilow’s carrière van meer dan 50 jaar met wereldhits als “Copacabana” en ‘Mandy” belette deze legendarische artiest dus helemaal niet om zich met volle overgave op het project van het Duitse DJ-duo te storten. Het levert een memorabel moment op voor beiden, maar het is ook maar één van de vele leuke tracks op dit aangenaam beluisterbare techno- en house-album “Closer” van ‘Claptone’. De meeste songs uit dit album zijn trouwens in de voorbije maanden ook al in de vorm van singles op de platenmarkt terecht gekomen, dus deze plaat kan als een mooi verzamelalbum met al die nummers beschouwd worden.

(valsam)