JOAN AS POLICE WOMAN / TONY ALLEN / DAVE OKUMU – THE SOLUTION IS RESTLESS

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS

‘Joan As Police Woman’ kennen we sinds een vijftiental jaren als de pop- en rockband van de nu 51-jarige Joan Wasser, de Amerikaanse zangeres, violiste, gitariste en pianiste uit Norwalk, Connecticut. Alvorens als soloartieste te gaan optreden had ze sinds 1991 ook al instrumentaal - voornamelijk als violiste - en vocaal bijgedragen aan platen van o.a. ‘Antony And The Johnsons’, Rufus Wainwright, Elton John, Sheryl Crow, John Cale en Joseph Arthur.

Wat maar weinigen weten is dat zij van 1994 tot 1997 de vaste vriendin is geweest van de betreurde zanger Jeff Buckley die in mei 1997 in Memphis bij een zwempartij is verdronken in een zijriviertje van de Mississippi. Het heeft voor Joan Wasser jarenlang geduurd om dit traumatisch verlies te verwerken en het was vooral in het viool spelen dat ze de nodige troost heeft gevonden.

In 2006 verscheen het album “Real Life”, het officiële debuutalbum van ‘Joan As Police Woman’ en daarna volgden er in de loop der jaren met wisselend succes nog een zevental andere albums waarvoor Joan Wasser de songs had gecomponeerd, met uitzondering van de twee albums “Cover” uit 2009 en “Cover Two” dat in 2020 op de markt kwam en zoals de titels laten vermoeden enkel coverversies van door haar geliefde nummers bevatte.

Begin november verscheen eindelijk een nieuw studioalbum van ‘Joan As Police Woman’ maar toch is deze plaat iets totaal anders dan haar vroegere werk. Op het door haarzelf geproduceerde album “The Solution Is Restless” brengt ze namelijk tien tracks die eigenlijk het best als jazznummers kunnen worden omschreven. Joan Wasser schreef de teksten voor deze liedjes en de muziek werd door haar gecomponeerd in een samenwerking met drummer Tony Allen en bassist-gitarist Dave Okumu die haar ook bijstonden bij de opname van het album. Een andere opvallende gastmuzikant is ‘Blur’ en ‘Gorillaz’-frontman Damon Albarn die hier op piano speelt en meezingt in het nummer “Get My Bearings”.

Drummer Tony Allen is een Nigeriaanse muzikant die sinds lange tijd in Parijs woonde. Hij drumde in zijn carrière bij de begeleidingsband van Fela Kuti en werkte samen met een hele rits andere artiesten zoals Damon Albarn, King Sunny Adé, Manu Dibango, Charlotte Gainsbourg en ‘Zap Mama’. Hij stierf op 30 april 2020 in een Parijse ziekenhuis aan de gevolgen van een breuk van de aorta. Joan Wasser draagt dit door hem als laatst opgenomen album dan ook aan Tony Allen op als een muzikaal eerbetoon.

Ook de 45-jarige Oostenrijker Dave Okumu heeft een muzikaal verleden als frontman van de Britse alt.rock- en neo-soulband ‘The Invisible’. Hij werkte in de voorbije jaren ook samen met artiesten als Amy Winehouse, St. Vincent, Jane Birkin, Anna Calvi en sinds 2010 vooral als producer van en co-componist voor zangeres Jessie Ware. En nu dus speelt hij ook op basgitaar en elektrische gitaar met ‘Joan As Police Woman’ voor deze jazzplaat “The Solution Is Restless” die al in november 2019 in de Parijse opnamestudio ‘Midilife’ tot stand kwam.

Op de twee video’s bij deze recensie laten we u kennismaken met de nummers “Geometry Of You” en “Take Me To Your Leader”. De albumopener “The Barbarian” is echter een bijna twaalf minuten durende jazzy jamsessie tussen Joan Wasser, Tony Allen en Dave Okumu. Ook aan het einde van deze plaat krijgen we zo’n langere jampartij in het nummer “Reaction” en tussendoor vielen onze oren vooral voor de tracks “Enter The Dragon”, “The Love Has Got Me” en “Perfect Shade Of Blue”.

(valsam)