CORNBREAD & FRIENDS – LIVE AT THE HOOK & LADDER VOL. 2

Artiest info
 
facebook
Label: Casino Records

James Samuel Harris Jr. is een nu 94-jarige Amerikaanse zanger, componist en pianist uit Minneapolis, Minnesota die in de muziekwereld veel beter gekend is onder zijn artiestenpseudoniem ‘Cornbread’. Hij is de oudste nog actieve bluesmuzikant van Minnesota en zijn 94e verjaardag werd dan ook heel uitbundig gevierd tijdens een live-show die werd gehouden in het ‘The Hook And Ladder Theater’ in Minneapolis.

Wij hebben bij ‘Rootstime’ het album “Live At The Hook & Ladder Vol. 2” van ‘Cornbread & Friends’ in de bus gekregen en we willen u dan ook in deze recensie graag wat meer over deze artiest en deze plaat vertellen. James Harris Jr. werd in Chicago, Illinois geboren in 1927. Amper drie jaar oud was hij al een weeskind doordat zijn vader die een gokker was werd neergeschoten en zijn moeder daarna van verdriet is gestorven. Hij verhuisde tijdens zijn jeugdjaren veelvuldig van het ene pleeggezin naar het andere. Als volwassene heeft hij ook een turbulent leven achter de rug met niet minder dan vier huwelijken en de tragische dood van één van zijn dochters. Jimmy Jam (James Harris III) is zijn zoon en misschien wel bij u bekend als producer van albums van o.a. Mariah Carey en Janet Jackson.

‘Cornbread’ begon zijn muzikale carrière in de wereld van de rock’n’rollmuziek hoewel zijn voorkeur jarenlang uitging naar de traditionele countrynummers van iemand als Hank Williams. Hij heeft ooit zelfs het voorprogramma mogen spelen voor Elvis Presley. Zijn latere repertoire bestond in de jaren ’80 voornamelijk uit jazz- en bluesnummers die deze levende ‘Twin Cities’-legende nu op hoge leeftijd meestal zittend achter zijn piano nog altijd live speelt in enkele jazzclubs in Minneapolis.

Op dit album “Live At The Hook & Ladder Vol. 2” brengt hij tien nummers waarvan hij er zelf twee heeft geschreven: “Never Ending Love Song” en “Put The World (Back Together)” dat u in een live-uitvoering op de bijgaande video kunt horen. Het concert werd echter vrolijk geopend met de honky-tonk-traditional “Enjoy Yourself” dat hier leuk gemixt wordt met het toepasselijke “Happy Birthday”. Andere leuke nummers uit deze plaat zijn “In The Dark (aka ‘Romance In The Dark’)”, de populaire countryklassieker “Blue Moon” die hier tot een bluesnummer werd getransformeerd, het door het publiek meegezongen liedje “Don’t Let The Green Grass Fool You” en het oorspronkelijk in 1952 door ‘Jimmy Forrest And All Star Combo’ uitgebrachte instrumentale piano- en saxofoonnummer “Night Train”.

‘Cornbread’ werd in 2012 terecht opgenomen in de ‘Minnesota Blues Hall Of Fame’ en hij won een ‘Sally Award’ in 2014 als eerbetoon aan zijn hele carrière. Zijn live-optreden is nog altijd een uitermate plezierige belevenis, mede door zijn nooit aflatend enthousiasme en zijn droge humor tussen de liedjes door. Als u zou willen horen hoe het er bij die live shows aan toe gaat, dan kunnen we u deze plaat alleen maar warm aanbevelen.

(valsam)