LP– CHURCHES

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS

De ‘LP’ waar we het in deze recensie over gaan hebben staat niet voor ‘long player’ zoals de grote vinylplaat wordt genoemd maar hier gaat het over de uit een Italiaanse vader en Ierse moeder geboren maar in New York woonachtige zangeres en songschrijfster Laura Pergolizzi. Dat is een veertigjarige muzikante met zes soloalbums op haar conto maar ook gekend als componiste van nummers van o.a. Christina Aguilera, Céline Dion, ‘Backstreet Boys’, Cher en Rihanna.

Haar nieuwste album “Churches” is de langverwachte opvolger van de plaat “Heart To Mouth” uit 2018, een album dat op zeer goede verkoopcijfers en uitstekende perskritieken heeft kunnen rekenen. ‘LP’ is een ontdekking van David Lowery, de oprichter van de Southern Rock-formatie ‘Cracker’. Hij was in 2001 de producer van haar debutplaat “Heart-Shaped Scar”. Zij is de laatste jaren ook één van de meest gestreamde artiesten en ze beschikt over een grote en loyale fanbasis in eigen land.

Op “Churches” staan 15 tracks en er werden in de voorbije maanden al vier singles van dit zesde album van ‘LP’ getrokken: “The One That You Love” (zie 1e video), “One Last Time”, “How Low Can You Go” en de song “Goodbye” die u op de eerste video bij deze recensie kunt beluisteren. Deze nieuwe plaat werd geproducet en zo goed als volledig ingespeeld door Mike Del Rio die eerder ook al producerswerk heeft gedaan voor o.a. Kylie Minogue. Hij componeerde ook met Nate Campany en Laura Pergolizzi mee aan meerdere tracks en voor enkele andere nummers kon ze een beroep doen op co-componisten zoals o.a. Dan Wilson, Kyle Shearer, Alex Fede, Daniel Nigro, Lars Stolfer en Isabella Summers, één van de oprichters van de Britse indierockgroep ‘Florence And The Machine’.

De amper 160 cm grote en 45 kilo wegende vurige New Yorkse lesbienne met warm Italiaanse bloed ziet er op de hoesfoto’s uit als een kwajongen maar ze beschikt wel over een stem als een klok zoals al te horen is in de vier vermelde singles. Maar dat geldt eigenlijk ook voor de openingstrack “When We Touch”, het poppy “Conversation”, het catchy en funky “Everybody’s Falling In Love”, de sobere ballads “Rainbow”, “Angels” en “Safe Here” of de door een akoestische gitaar begeleide mooie albumtiteltrack “Churches” en de nummers “Yes” en “Can’t Let You Leave”.

Hoewel ‘LP’ door haar platenlabel als rockzangeres wordt gecatalogeerd zouden wij haar muziek op “Churches” eerder het etiket ‘pop’ willen opkleven. Op zich maakt dat niet zoveel uit, maar voor liefhebbers van de sound van iemand als Stevie Nicks of Miley Cyrus kan het toch nuttig zijn om van ons te vernemen dat ze hun geliefde muzikale gading evenzo bij deze ‘LP’ zullen kunnen vinden.

(valsam)