TIFFANY POLLACK & CO – BAYOU LIBERTY

Artiest info
Website
facebook

Label: Nola Blue
Info: Blind Raccoon

 

 “Dedicated to Uncle Charles…“

In 2019 besprak ik voor Rootstime ‘Blues in My Blood’ van het zingende duo Tiffany Pollack & Eric Johanson. In het wereldje van de roots muziek waren ze “nieuwkomers”. Tiffany Pollack was een jazzzangeres uit New Orleans en Eric Johanson de lead gitarist in de band van Cyril Neville (Neville Brothers). Nadat bleek dat Tiffany Pollack en Eric Johanson familie waren (nicht en neef) bleef een muzikale samenwerking niet lang uit en namen ze samen in de Music Shed Studio’s in NO, met bassist, gitarist/ producer Jack Miele en drummer/ toetsenist Brent Arcement en enkele gasten ‘Blues In My Blood’ op. Naast acht eigen composities staan ook drie covers op de tracklist.

Tiffany Pollack is geborenen getogen in het muzikale mekka NO. Hoewel ze nooit een formele opleiding volgde, speelde ze ontelbare uren van haar jeugd op het oude anno jaren zeventig orgel van haar adaptieouders en later, op de piano die ze kochten omdat ze liedjes op het gehoor schreef en heel hard zong. De ergernis van haar familie ontmoedigde Tiffany nooit om de liedjes die ontstonden in haar hart, te delen.

Tiffany kon de eerste keer publiek zingen toen haar buurman Russell Batiste haar als backingzangeres vroeg in zijn band Russell Batiste & Friends. Na enkele jaren vormde ze haar eigen band, Beaucoup Crasseux tot ze trouwde en kinderen kreeg. Als de tijd terug rijp was herbegon ze met een eigen jazzband, Tiffany Pollack & Co. Op haar vijfentwintigste werd ze herenigd met haar biologische familie, een familie waarin iedereen heel muzikaal was. Haar moeder was jazzzangeres en bassist, haar oma zong in de opera en opa speelde klarinet. De oom die haar vond was de bekende Americana gitarist Charles Ward. De laatste jaren treedt Tiffany vooral op met de jazzband The Dapper Dandles en haar eigen band Tiffany Pollack & Co. 

Tiffany Pollack is er terug met een nieuw album ‘Bayou Liberty’, haar tweede release bij Nola Blue, dat ze opnam met haar eigen band Co en genoemd werd naar Liberty Road, waar ze opgroeide en alles zowat startte. In de line-up vinden we naast Pollack (zang, ukelele) ook Brandon terug op gitaar, bassist Stoo Odom en drummer Ian Petillo vormen de ritmesectie, Christopher Johnson is de saxofonist van dienst en harpist John Németh is hier de producer.

De 12 nummers op de tracklist zijn alle origineel, bevatten heel wat blues, af en toe wat countryachtig gedoe of een uitstapje binnen de veel muziekstromingen in New Orleans. ‘Bayou Liberty’ opent met “Spit on Your Grave”, een stompende funeral march en slepende shuffle blues én, wil ik er nog aan toevoegen, een statement waarmee Tiffany de toon zet. Het is het enige nummer, waarop Németh op harp demonstreert. Het dromerige “Colors” straalt nostalgie en hoop uit, maar ook donkere tegenstellingen. Voor “Crawfish and Beer” hangt de ukelele om de hals voor een portie opgewekte ragtime, om daarna op “Mountain” de country tour op te gaan, met Eric Lewis op pedal steel. Met “My Soul My Choice” krijgen we dan soul en met het donkere “Devil and the Darkness”, gedreven door de knappe sax van Christopher Johnson, een forse portie blues rock. Heel ingehouden zingt Tiffany dan “Sassy Witch”, om daarna weer uitgelaten te zijn op het ouderwetse en aanstekelijke “I’m Gonna Make You Love Me”. Tiffany’s ukelele leidt de dans op het relaxte “Hourglasses”, op “Baby Boys” kent haar Janis Joplin-achtige enthousiasme geen maat en met het schitterende “Livin’ For Me” nadert hier het einde. “Kom voor je zelf op!” wordt verwoord in de voortreffelijke bayou rumba “Do It Yourself”, zodat ‘Bayou Liberty’ dat begon met een statement, ook eindigt met nog een.

“Tiffany Pollack draagt haar nieuwe album ‘Bayou Liberty’ op aan haar pas overleden oom Charles. Voor iedereen die houdt van New Orleans en de muziek die ze heeft voortgebracht, is dit het album...”

“Tiffany Pollack dedicates her new album 'Bayou Liberty' to her recently deceased Uncle Charles. For anyone who loves New Orleans and the music it has originated, this album must become yours…” “(ESC – www.Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 16/07/21

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: TIFFANY POLLACK & CO
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Spit on Your Grave – 02. Colors – 03. Crawfish and Beer – 04. Mountain – 05. My Soul My Choice – 06. Devil and the Darkness – 07. Sassy Bitch – 08. I’m Gonna Make You Love Me – 09. Hourglasses – 10. Baby Boys – 11. Livin’ for Me – 12. Do It Yourself / Music/Lyrics by: Tiffany Ann Polack © 2021 - Produced by: John Németh | Album credits: Tiffany Pollack: vocs, ukulele (3,7-9), slide guitar (6) / Brandon Brunious: guitar / Stoo Odom: bass / Eric Lewis: pedal steel (4,10) / Christopher Johnson: sax / John Németh: harmonica (1) / Ian Petillo: drums

Discography TIFFANY POLLACK (& CO): Bayou Liberty [2021] | xx | Blues in My Blood, w/Eric Johanson [2019] |