SAUCE BOSS – PEANUTS

Artiest info
Website
facebook

Label: Swampside Records

 

 “"Best Original Score" from the Los Angeles Film Awards…“

De Sauce Boss, alias Bill Wharton uit Tallahassee, FL, is een culinaire muzikant -bij wijlen auteur- die al méér dan 30 jaar actief is. Hij bouwde een internationale reputatie op rond het einde van de jaren '80 en het begin van de jaren '90 door mee te spelen op releases van het King Snake en Ichiban label. In 2002 was ‘Sky Blues’ het solodebuut van Sauce Boss. Wharton wordt omschreven als “een zanger en slide-gitarist, bekend om zijn gastronomische boogiewoogie en zijn vloeibare zomerse hete saus…”. Tijdens zijn optredens kookt hij een smakelijk potje gumbo, dat hij serveert aan zijn publiek.

Wharton bracht in oktober 2018 in pocket formaat zijn memoires uit, getiteld "The Life and Times of Blind Boy Billy: Y'all Don't Know the Half of It…". Deze memoires zijn niet alleen zijn levensverhaal, maar bevatten ook een song- en een kookboek. Het is ook het verhaal van “de vogelvrije kweker van fijne cannabis en van de sausmenger, die media mengt alsof het maïsbrood was…”.

Sauce Boss stond al vaak in de studio en nam al zeven studio albums, een ep en een live album op. Naast zijn werk als one-man band, heeft Sauce Boss soms ook een band. Met David Davidson op viool/altviool, Joe Murphy op sousafoon, Dennis Holt op snaredrum en achtergrondzangers (Jamie Paul & Jason Eskridge) nam hij in 2019 in de Library Studio’s in Nashville de ragtime ep ‘Blind Boy Billy’ op. De uitgekozen muzikanten hielpen hem bij de opnames van het verhaal van de opvliegende reizende violiste Blind Boy Billy.

“Jimmy Carter was a peanut farmer before he was president…”

James Earl Carter jr. is een Amerikaans oud-politicus van de Democratische Partij. Hij was de 39e president van de Verenigde Staten van 1977 tot 1981. Carter, een agrariër van beroep, was eigenaar van een pindaplantage in Georgia en van 1971 tot 1975 gouverneur van die staat.

Sauce Boss’ nieuwste project heet ‘Peanuts’. Het album is een gevarieerd retrospectief met een aantal nieuwe songs, allemaal origineel en geschreven voor de film documentaire, geregistreerd door zijn dochter Mary, "Jimmy Carter R'n'R President". Sinds zijn debuut bij King Snake in 1989 met "Let the Big Dog Eat" (met Pat Ramsey en Lucky Peterson) en na drie decennia, tot de nieuwe release van ‘Peanuts’ met o.a. “Shiner's Blues", heeft Bill Wharton een sonische achtergrond geschilderd voor het verhaal van een president, die tot op de dag van vandaag -op zijn 96ste- een fervent fan van muziek is. Dat Jimmy graag pindanootjes at, dat wist ik, maar zijn liefde voor r’n’r muziek is nieuw voor mij…

Bill “Sauce Boss” Wharton opent ‘Peanuts’ broeierig en funky met “Let the Big Dog Eat”. “Zipper Bird” is daarna een boogie met veel fuzz gitaar en meeslepende percussie en “I Bait My Hook by the Light of the Moon” een zwoele bluesy song met wat salsa (of is het toch rumba?) invloeden. Op het album staan twee akoestische nummers. Het reeds genoemde “Shiner’s Blues” en het intieme “Smile in a Basket”,waarvoor zelfs enkele strijkers moesten komen oprukken. Er zijn ook violen te horen op “Pleasures of the Deep”. “Small Town” is dan weer een zacht deinend soulvol r&b nummer met sfeervol huilend slidegitaarspel. Sauce Boss vervolgt zijn reis met de oldskool blues “Down in Georgia” van Georgia. Dan reist hij met “Shiner's Blues" omhoog door de Appalachen en gaat hij met “Chicago Combat Zone” naar Chicago. Met de forse blues rocker “Out in the Night” veranderent de sfeer in bluesy psychedelica en met “Alligator” en “Outlaw Blues” in grungy swamp blues. Hij zet er uiteindelijk met “Song of the Irish Band” een punt achter. Deze intieme ballade bezorgt de luisteraar nog even een aan Bruce Springsteen herinnerende kippenvel intensiteit.

Nog even deze reactive op de documentaire: “The movie has garnered many accolades. President Jimmy Carter said: “The film exceeded my expectations in every way”. CNN Films premiered “Rock and Roll President” on January 3, 2021. The Los Angeles Film Awards gave “Best Picture” and “Best Feature Documentary” to Director Mary Wharton, along with “Best Original Score” going to Bill Wharton, the Sauce Boss himself!...”.

Swampy en rauwe bluesrock is de basis van het nieuwste album ‘Peanuts’ van Sauce Boss, waarop ballades hand in hand de revue passeren met alle diverse boeiende bluesrock nummers.

“Swampy and raw blues rock is the basis of Sauce Boss' latest album 'Peanuts', on which ballads pass hand in hand with all the various and attractive blues rock songs…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: SAUCE BOSS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Let The Big Dog Eat [William Watts Wharton III] - 02. Zipper Bird - 03. I Bait My Hook by the Light of the Moon - 04. Shiner’s Blues - 05. Small Town - 06. Chicago Combat Zone - 07. Alligator - 08. Down in Georgia - 09. Smile in a Basket – 10. Outlaw Blues - 11. Out in the Night (live) - 12. Pleasures of the Deep - 13. Song of the Irish Band / Music/Lyrics by: Bill Wharton (2,6,11-13), or as [noted] © 2021 | Album credits: Main artist: Bill Wharton: vocs, guitar

Discography SAUCE BOSS: Peanuts [2021] | Blind Boy Billy (EP,7#) [2019] | 100% Pure [2014] | Live @ the Green Parrot [2012] |  Hot 'n Heavy [2010] | Raw [2008] |Florida Blues [2006] | Come and Get It! [2004] | Sky Blues [2002] |